Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Július 18. 07:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Az óriáspandák titkos élete

Az óriáspandák titkos élete

A tudósok részletes kutatások után nemrégiben felfedezték, hogy a hím és a nőstény óriáspandák valójában egymástól távol, teljesen különböző élőhelyeken élnek.

 A felfedezés a szakemberek szerint sokat segíthet a vadon élő pandák védelmében, valamint abban is, hogy hogyan engedjék szabadon a fogságban élő állatokat.

A kutatók a kínai Liangshan-hegységben tanulmányozták az óriáspandák mozgását - elsősorban szemtanúk segítségével és az állatok által hátrahagyott ürülék elemzésével. Az ürülék további fontos szerepet is játszott a tanulmányban, hiszen ebből a tudósok meg tudták állapítani az állatok nemét is - írja a Journal of Zoology.

Végül arra a következtetésre jutottak, hogy míg a nőstény pandák sokkal szívesebben élnek a magasabban fekvő tűlevelű erdőkben, illetve a meredekebb hegyoldalakon található vegyes erdőségekben, addig a hímek hatalmas területeket vándorolnak be.

A szakemberek szerint erre az a magyarázat, hogy a nőstényeknek biztos helyekre van szükségük az utódok világra hozásához és a kicsik felneveléséhez, és az is fontos szempont, hogy a bambusz utánpótlás folyamatos legyen - a hímek ezzel szemben szabadon vándorolhatnak. Ez azonban azt is jelenti, hogy a nőstényeket és a kölyköket sokkal súlyosabban érinti az élőhelyek zsugorodása, amire a jövőben a környezetvédőknek jobban oda kell figyelniük.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.