Városlista
2024. szeptember 12, csütörtök - Mária

Hírek

2014. Augusztus 18. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Béremelés szükséges Németországban a gazdaság beindításához

Béremelés szükséges Németországban a gazdaság beindításához

Béremelésre és egy sor további lépésre van szükség Németország részéről az Európai Unió gazdaságának beindításához - mondta Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért, és társadalmi összetartozásért felelős európai uniós biztos a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban megjelent interjúban.

A német gazdaság szerepe meghatározó Európában, ami 'különleges felelősséggel jár' - emelte ki az Európai Bizottság magyar tagja, nagyon fontosnak nevezve, hogy Németország jelentősen bővítse az állami, önkormányzati beruházásokat, élénkítse a belföldi keresletet és csökkentse a túlzott mértékű, más európai országok helyzetét rontó külkereskedelmi többletét.

Ehhez a brüsszeli bizottság megítélése szerint változtatni kell a bérpolitikán. A béremelkedés több mint tíz éve elmarad a termelékenyég növekedésétől, hiszen a termelékenység jelentősen javult, de a bérszínvonal csekély mértékben emelkedett - fejtette ki Andor László, hangsúlyozva, hogy 'jobb lenne', ha a bérek a termelékenység emelkedésének megfelelő mértékben növekednének.

A brüsszeli bizottság természetesen nem avatkozik be a tagállamok bérpolitikájába, de 'meg tudjuk állapítani, hogy mi helyes, és mi helytelen' - mondta az uniós biztos, megjegyezve, hogy a válságba került euróövezeti tagországokban is végbementek káros folyamatok, hiszen a bérek emelkedése meghaladta a termelékenység növekedését, ami szintén fenntarthatatlan.

Arra a kérdésre, hogy az EU-nak és a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) vajon más típusú reformokat kellett volna elindítania az euróövezeti válságállamokban, Andor László azt mondta, hogy fontos átalakításokat hajtottak végre a munkaerőpiac, a szakképzési rendszer, a közigazgatás és a nyugdíjbiztosítás területén. Ezekre a reformokra szükség volt, de a szociális gondokat tovább súlyosbító drasztikus bércsökkentések helyénvalósága kétséges.

'A megszorítások politikája az utóbbi években az euróövezet sok országában elmélyítette a gazdasági válságot' - mondta a szociálpolitikáért, foglalkoztatásért és társadalmi befogadásért felelős uniós biztos.

Az Európai Bizottság illetékese mellett az utóbbi hetekben a német szövetségi központi bank (Bundesbank) elnöke és az Európai Központi Bank (EKB) főközgazdásza is béremelést sürgetett a német munkaadóktól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

KSH: augusztusban 3,4 százalékkal nőttek az árak

2024. augusztusban az egy évvel korábbiakat átlagosan 3,4 százalékkal meghaladták, júliushoz viszonyítva átlagosan nem változtak a fogyasztói árak - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).