Városlista
2024. szeptember 12, csütörtök - Mária

Hírek

2014. Augusztus 16. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Dömpingáruk megjelenésével számolnak a szakértők

Dömpingáruk megjelenésével számolnak a szakértők

Veszélybe kerülhet a kormány egyik legfontosabb stratégiai célja: a zöldség-gyümölcs exportjának növelése, illetve az állattenyésztés felfuttatása. Az orosz piac kiesésével kérdéses a fejlesztések megtérülése, hiszen nem biztos, hogy lesz hol eladni a növekvő termékmennyiséget - írja a Világgazdaság.

Vélhetően sokkszerűen többletkínálat jelenik meg a hazai piacon, és ez egy olyan érzékeny termékkörnél, mint az állati termékek vagy a zöldség-gyümölcs, hatalmas áresést involválhat – mondta Horváth Gábor, a Magyar Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára

Nagy veszteségekkel számolhat Magyarország az embargó miatt, hiszen az orosz piacra szánt, szerződéssel már lekötött termékek itthon maradnak. Miközben a következő időszakra új szerződéseket kellene kötni, és a termelési szerkezetet is meg kellene határozni. A bizonytalanság okán ennek nyilván akadályai vannak – nyilatkozta a szakember és hozzátette: mivel az EU egészét kitiltották a piacról, jelentős árumennyiség maradhat a belső piacon, ami felboríthatja a kereslet-kínálat egyensúlyát. Ezen túlmenően ez a termékfelesleg, azzal hogy piacot keres magának, a többi exportpiacunkon is versenytársként jelentkezhet.

A főtitkár arról is beszélt: a kormányzati stratégia célja a zöldség-gyümölcs exportot 1,2 millió tonnára növelése, valamint az állatállomány felfuttatása. Ezeknek célkitűzések megvalósítására a 2014-2020 időszakban jelentős fejlesztési forrásokat kívánnak fordítani. Az orosz piac kiesésével azonban a fejlesztések megtérülése veszélybe kerül, hiszen nem biztos, hogy lesz hol eladni a növekvő termékmennyiséget – magyarázta.Magyarország számára tragédia lenne pont ennek a szomszéd piacnak az elvesztése, mivel alacsonyak a szállítási költségek, s már jól működő kapcsolatainak vannak ott –tette hozzá.

Felmerül az a kérdés is, hogy az állattenyésztés és a zöldség-gyümölcs ágazat esetleges felfuttatásával párhuzamosan piacunk is lesz-e, ahol a többlettermékeinket el tudjuk adni. Különösen érdekes ez a zöldség-gyümölcs kapcsán, mert azt a közelben kellene értékesíteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

KSH: augusztusban 3,4 százalékkal nőttek az árak

2024. augusztusban az egy évvel korábbiakat átlagosan 3,4 százalékkal meghaladták, júliushoz viszonyítva átlagosan nem változtak a fogyasztói árak - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).