Városlista
2024. augusztus 7, szerda - Ibolya

Hírek

2014. Május 12. 14:33, hétfő | Helyi
Forrás: Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület

Eredménylista a XXIV. Moson Megyei Színjátszó találkozóról

Eredménylista a XXIV. Moson Megyei Színjátszó találkozóról

Moson Megye Színjátszó Találkozó legjobb előadásának fődíja Tekergők Színjátszó Csoport, Nyárasd (Szlovákia); Bolond falu címmel,
Rendező: Nagy Irén, Magyar Gaál Lívia

Rendezői díj

  • Jarábik Gabriella - Fókusz Gyermekszínpad, Dunaszerdahely (Szlovákia), Mese, mese, meskete
  • Seres István Pipu - DeszkaSzínház, Deszk, Spiró György: Prah
  • Takács Tímea - Csip-csirip Gyemekszínpad, Alistál (Szlovákia), Nemzetközi Zenész Találkozó

Komédiás díj

  • Károlyházi Kabaré Társulat, Károlyháza - Szimuláns, Rendező: Ruzsa Lajos

Közösségi játék díj

  • Kunszigeti Gézengúzok, Kunsziget - Janikovszky Éva: Kire ütött ez a gyerek?, Rendező: Hegedűs Ildikó
  • Ölelés Színjátszó Csoport, Budapest - Csoportterápia, Rendező: Meleg Gábor

Díszlet-látvány díj

  • Modern Amatőr Színjátszók Egyetemi Köre, Győr - Lázár Ervin: Mikkamakkaaa!!!, Rendező: Hegedűs Ildikó

Dramaturgiai munkáért díj

  • DeszkaSzínház, Deszk - Spiró György: Prah, Rendező: Seres István Pipu

Szép színpadi látvány díj

  • Fókusz Gyermekszínpad, Dunaszerdahely (Szlovákia) - Mese, mese, meskete, Rendező: Jarábik Gabriella

Szerkesztői díj

  • Fókusz Diákszínpad, Dunaszerdahely (Szlovákia) - Madách-Karinthy: Az ember-ke tragédiája, Rendező: Jarábik Gabriella

Sajtóközlemény
Kárpát-medencei amatőr színjátszók találkozója

A Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület 2014. május 9. és 11. között rendezte meg a XXIV. Moson Megye Színjátszó Találkozót a Flesch Károly Kulturális Központban. A rendezvény a Kapuvári Zenés Táncszínház előadásával kezdődött pénteken este. Fenyő-Novai: Hotel Menthol című musicalját állították színpadra. A mintegy száz néző előtt bemutatott darab sikert aratott a nézők között.


A színjátszó találkozó versenyprogramja szombaton délelőtt kezdődött. A város nevében dr. Iváncsics János alpolgármester köszöntötte a találkozó résztvevőit. Örömét fejezte ki, hogy Mosonmagyaróvár évek óta bemutatkozási lehetőséget biztosít az amatőr színjátszásnak. Az önkifejezés olyan fóruma lett a rendezvény, mely szórakoztat és elgondolkodtat, esztétikai élményt ad nézőnek, örömet a színjátszóknak. Reményét fejezte ki, hogy a színjátszó rendezvény a bemutatandó produkciókkal Magyarország egyik legszínvonalasabb amatőr színjátszó eseménye lesz. A szervezők nevében Nagy Sándor elnök köszöntötte a találkozó résztvevőit, a zsűrit.

A több mint két évtized alatt a színjátszó esemény a kárpát-medencei magyar anyanyelvű amatőr színészek találkozójává nőtte ki magát. Ebben az évben Magyarországon kívül Szlovákiából és Szerbiából jelentkeztek csoportok. A találkozó a szervezők szándéka szerint az idén is sokszínű, a programba beválogatott 21 produkció reprezentálja a kárpát-medencei színjátszást. Külön köszöntötte a zsűrit alkotó Kiss Lászlót, a Magyar Versmondó Egyesület elnökét, Pápai Lászlót, a Magyar Szín-Játékos Szövetség minősító zsűritagját és Gergye Rezsőt, a vasvári Nagy Gáspár Művelődési Központ igazgatóját, akik évek óta szakmai tanácsaikkal segítik a színjátszó csoportokat, s döntenek az idén átadandó 11 díjról.


Ezt követően az amatőr színészeké lett a főszerep. Egymás után mutatkoztak be a gyermek-, diák- és felnőtt csoportok, akik a legkülönbözőbb műfajú színjátékokat állították színpadra. A bemutatókon a csoportok egymás produkcióját megtekintve hatalmas tapssal adtak hangot elégedettségüknek.


A két és fél napos nonstop bemutatók után, vasárnap került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadásra. A zsűri nevében Kiss László zsűrielnök értékelt. Elégedettségének adott hangot, ebben az évben is színvonalas produkciókat láthatott a zsűri és a közönség. A magas színvonalat képviselő produkciók azért is nagy értékkel bírtak, mert a csoportok jó része nagyon szerény körülmények között működik, a lehetőségek hiányát kreativitással, egyéni ötletekkel pótolták. Kiemelte a határon túli színjátszó csoportok teljesítményét, akiket nagy várakozással tekintettek meg, s idén sem okoztak csalódást.

A bemutatott darabok rengeteg eredeti rendezői elképzelést tartalmaztak, nagyszerű színházi élményekkel megajándékozva a műértő közönséget. Ezt követően az Önkormányzat nevében Faddi Horváth Pál önkormányzati képviselő, a Mosoni Bizottság elnöke köszöntötte a találkozó résztvevőit. Mondandójában kiemelte, hogy Mosonmagyaróvár városának külön öröm, hogy a Moson Megyei Színjátszó Találkozó támogatásán keresztül hozzájárulhat a magyar anyanyelv, a hazafiság ápolásához. A kárpát-medencei magyar anyanyelvű színjátszó csoportok ezen találkozója erősíti a magyarságtudatot, a kárpát-medencei magyarság összetartozását. Reményét fejezte ki, hogy az ilyen rendezvények elősegítik a különböző országokban élő magyarok kapcsolatai elmélyítését.


A zsűritől és a támogatóktól valamennyi résztvevő csoport emléklapot vett át.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 07. 08:06, szerda | Sport

A Ferencváros kétgólos vereséget szenvedett Dániában

A Ferencváros 2-0-ra kikapott a dán Midtjylland vendégeként a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulójának első, keddi mérkőzésén.