Városlista
2024. szeptember 12, csütörtök - Mária

Hírek

2014. Augusztus 14. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Európához képest olcsó a magyar áram és gáz

Európához képest olcsó a magyar áram és gáz

Két tucat európai fővárossal összevetve Budapest áram- és gázár szerinti helyezése egy év alatt jelentősen javult. Az utóbbi hónapok során viszont a lendület megtörni látszik. Júniushoz képest júliusban már nem a második, csupán a harmadik legolcsóbb a budapestiek által fizetett áram 23 európai város közül - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi jelentéséből - írja a Népszabadság.

Egy éve a budapestiek 23-ból még csak a hetedik legalacsonyabb tarifát fizették. Vagyis egy év alatt négy helyezést javítottunk. Igaz, május-júniusban már álltunk jobban is. A kedvezőtlen változás oka nyilván a tarifa változásában keresendő, hanem a forint gyengülésében, mivel a díjakat a felmérés euróban mutatja. Ennek nyomán Bukarest visszaelőzte Budapestet.

A vásárlóerőhöz viszonyított áramtarifában az amúgy változatlanul rossz helyzetünk hajszállal javult: a hatodik legkedvezőtlenebb helyről a hetedikre javítottunk. Ez ugyan két hellyel jobb, mint egy éve, de itt nagy a hullámzás: januárban e mérce szerint már álltunk a mostaninál is kedvezőbb, kilencedik helyen is.

A budapesti gáz a vizsgált 22 fővárosi közül változatlanul a második legolcsóbb. Ez egy éve változatlan. Az örök nyerő Bukarest, ahol most hét százalékkal alacsonyabb a tarifa. A vásárlóerőhöz mért gázármutatónk szintén javult: nálunk negyedik legkönnyebb a számla kifizetése. E téren egy év alatt hat helyet javítottunk.

Az áram- és gázrezsi egy átlag fővárosi család jövedelmében a MEKH szerint 5,6 százalékot tesz ki. Ez 20 főváros sorában a hatodik legrosszabb. Ezt a helyet négy hónapja tartjuk. Egy év alatt négy pozíciót javítottunk, mégpedig töretlen ívvel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

KSH: augusztusban 3,4 százalékkal nőttek az árak

2024. augusztusban az egy évvel korábbiakat átlagosan 3,4 százalékkal meghaladták, júliushoz viszonyítva átlagosan nem változtak a fogyasztói árak - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).