Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2014. Február 22. 05:00, szombat | Kék hírek
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Évente 220 ezren válnak bűncselekmény áldozatává

Évente 220 ezren válnak bűncselekmény áldozatává

Magyarországon évente átlagosan 220 ezer ember válik közvetlenül bűncselekmények sértettjévé vagy áldozatává. Emellett közel fél millióan vannak a sértettek közelében, akik szintén érzelmi vagy anyagi megrázkódtatást szenvednek – mondta Pintér Sándor belügyminiszter pénteken, a bűncselekmények áldozatainak napja alkalmából rendezett konferencián.

'A bűncselekmények áldozatainak emléknapja figyelmeztetés a társadalom számára is, hogy helyesen végzi-e dolgát, megfelelők-e az állampolgárok érdekeit védő jogszabályok' – mondta az eseményen a belügyminiszter. Pintér Sándor kiemelte, az áldozattá válás elkerülése érdekében széleskörű társadalmi összefogásra és rendszerszintű bűnmegelőzésre van szükség.

A konferencián Balatoni Monika, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta, a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett minden fiatalkorúval szemben elkövetett bűncselekmény elkövetője számára. Így a KIM is elkötelezett a gyermekjogok széleskörű érvényesítése és megerősítése mellett. Ennek jegyében zajlott 2012-ben a gyermekbarát igazságszolgáltatás éve, valamint ennek keretében született meg az elmúlt négy évben két gyermekbarát törvénycsomag. A KIM által kidolgozott gyermekbarát törvénycsomagok a kiskorúak érdekében tovább szigorították a szabályozásokat, és erősítették a fiatalok jogait – mondta az államtitkár. Ezek értelmében például az erkölcsi bizonyítványban már kötelező feltüntetni a kiskorúak sérelmére elkövetett bűncselekményeket és a foglalkoztatástól való eltiltást.

'Magyarországon évente 30 gyerek hal meg bántalmazás következtében' – ismertette Balatoni Monika. Az államtitkár kiemelte, aki gyermekkorában bántalmazásnak volt kitéve, annak jelentősen nagyobb az esélye, hogy felnőttként elkövetővé válik.

A gyermekek védelmét és jogaik erősítését szolgálja a Belügyminisztérium és a KIM együttműködésében megvalósuló gyermekbarát meghallgatószobák létrehozása is – fogalmazott az államtitkár. A kép- és hangrögzítő berendezést tartalmazó szobákban ugyanis a gyermekáldozatoknak elegendő egyszer elmondaniuk az átélt eseményeket.

Az otthoni vagy az iskolai agresszió mellett, az utóbbi években megjelent a közösségi oldalakon történő zaklatás is, melynek áldozatai évről-évre egyre gyarapodnak. A kormány ezért az internet tudatos használata mellett kampányol és erre szeretné ösztönözni a fiatalokat. Ez a célja a KIM által nemrégiben elindított, az Internet nem felejt elnevezésű kampányának is.

'A magyar kormány az áldozatvédelmet és az áldozatsegítést prioritásként kezelte az elmúlt években. Ehhez kapcsolódva, célul tűzte ki a nemzetközi kapcsolatok megerősítését, és élére állt az áldozatvédelmet célzó európai uniós kezdeményezéseknek' – mondta az eseményen Kunfavi Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal igazságügyért felelős elnökhelyettese. 'Nagy hangsúlyt fektettünk a szolgáltatási rendszer fejlesztésére is, így többek között pszihológusi szakszolgálatot indítottunk, mobil áldozatsegítő hálózatot hoztunk létre, valamint 24 órában működő diszpécserszolgálat is működik' – tette hozzá. Az elmúlt év egyik legkiemelkedőbb eredményeként az Áldozatsegítési kézikönyv kiadását nevezte meg az elnökhelyettes. Elmondta, 2013-ban 28.895 olyan személynek nyújtott támogatást az Áldozatsegítő Szolgálat, aki lelki vagy fizikai bántalmazásnak lett kitéve.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 07:51, csütörtök | Kék hírek

ORFK: átverés a rendőrség nevében küldött sms

Átverés a rendőrség nevében küldött sms, amely többnyire be nem fizetett közigazgatási bírságról, tilosban parkolásról vagy gyorshajtásról szól - figyelmeztetett az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a police.hu oldalon szerdán.

2024. Július 16. 07:45, kedd | Kék hírek

A rendőrség szerint nem olyan aggasztóak a közállapotok Kerepes környékén, ahogy az a közösségi médiában megjelenik

Torzítják a valós képet azok a - közösségi médiában megjelent - híradások, amelyek a gödöllői HÉV vonalán az utóbbi időben kialakult közállapotokról tudósítanak

2024. Július 15. 08:01, hétfő | Kék hírek

Balatonba fulladt egy külföldi fiatal szombaton

Vizibiciklivel fürdőző külföldi fiatal fulladt szombaton a Balatonba Siófoknál - tájékoztatta a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata vasárnap az MTI-t.

2024. Július 13. 08:36, szombat | Kék hírek

A Balatonba fulladt egy fiatal férfi

Holttestet találtak a vízimentők a Balatonban, Révfülöpön pénteken.