Városlista
2024. szeptember 11, szerda - Teodóra

Hírek

2014. Szeptember 28. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Fazekas Sándor: a hungarikumok az 1100 éves magyarság csúcsteljesítményei

Fazekas Sándor: a hungarikumok az 1100 éves magyarság csúcsteljesítményei

A hungarikumok azokat az egyedi csúcsteljesítményeket és kiválóságokat jelentik, amelyeket a magyarság 1100 év alatt létrehozott - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szombaton Kunmadarason, a nagykunsági településen rendezett Hungarikum napon.

Összesen 41 kimagasló értéket jegyeznek Magyarországon hungarikumként, és újabbakra is számítunk - jelezte a miniszter.
Ezek a remekek az élet legkülönbözőbb területeiről származnak - mondta, példaként említve Puskás Ferenc életművét, a magyar operettet, a makói hagymát, a csabai kolbászt, a pálinkát.
Fazekas Sándor elmondása szerint Kunmadarason elégedetten adhatnak számot a Hungarikum naphoz kapcsolódóan elvégzett munkáról. Hozzáfűzte: bízik abban, hogy a helyi értékeket is össze fogják gyűjteni.
A hugarikumokat egy alulról jövő mozgalom gondozza és gyűjti. A cél az, hogy a lehető legtöbb településen legyen olyan helyi értéktárbizottság, amely leltározza a helyi értékeket. Jelenleg 346 ilyen van - közölte a tárcavezető.
"Kunmadaras is nevezetes jó pár dologról, kiváló például itt a birkapörkölt, a hímzés, a néptánc, a népdal, a Hortobágy gyönyörű világa az ott található gyógynövényekkel, és a hungarikumok gyűjteményében ezekből még nem szerepel semmi" - jegyezte meg.
A kunmadarasi Hungarikum napra kilátogatók a karcagi birkapörkölttel, a magyar táncház módszerrel, a magyar operettel és a mohácsi busójárás, maszkos télűző hagyományával ismerkedhettek meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

KSH: augusztusban 3,4 százalékkal nőttek az árak

2024. augusztusban az egy évvel korábbiakat átlagosan 3,4 százalékkal meghaladták, júliushoz viszonyítva átlagosan nem változtak a fogyasztói árak - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Szeptember 10. 07:37, kedd | Belföld

Vasárnap megdőlt a fővárosi és országos hajnali melegrekord, hétfőn meg fagyoskodtunk

Vasárnap megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján hétfőn.