Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2017. Április 09. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: muemlekem.hu

Felújítják a várat - Magyaróvár 1,3 milliárdot kap

Felújítják a várat - Magyaróvár 1,3 milliárdot kap

Magyaróvár vára egyike a legérintetlenebb középkori épületeknek Magyarország területén.

Részlegesen felújítják a vár homlokzatát, rendezvény- és kiállítótereket, vetítőtermet alakítanak ki, várhatóan interaktív vár- és intézménytörténeti tárlatokat rendeznek be.

A mosonmagyaróvári vár állagmegóvására és turisztikai célú hasznosítására a Nemzeti Várprogram támogatásával 1,3 milliárd forintot fordít a vagyonkezelő Széchenyi István Egyetem és konzorciumi partnere, a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. - jelentették be csütörtökön sajtótájékoztatón Mosonmagyaróváron.

A 13. század végi eredetű kővárat (első lakótornya 1270-1280 táján épülhetett) többször bővítették és átépítették, s háborús pusztítás is sújtotta, azonban sok elemében őrzi a több mint hét évszázadnyi építési periódusokat. Mivel a 18. század elején elvesztette stratégiai jelentőségét, csak felszerelésétől fosztották meg, de a központi épületben nem tettek kárt. Mivel már 1818-ban mezőgazdasági iskolát nyitottak a falai között (ennek utódja a mai egyetem), a 19. század során sem építették át annyira jelentősen, hogy elveszítette volna értékeit. Bár több ízben kutatták már, így egykori vártemplomát is feltárták és alapfalait bemutatták, a legkevésbé ismert váraink közé tartozik.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastély- és Várprogram miniszteri biztosa arról beszélt, hogy a program keretében húsz kastély és tizenkilenc vár újul meg a következő években. A keretösszeg jelenleg 55 milliárd forint, amely azonban egyedi előterjesztések alapján nőhet. Jelenleg 11 ilyen egyedi előterjesztés van.

"A fejlesztések célja, hogy hozzájáruljon a vidékfejlesztési és területfejlesztési célokhoz, munkahelyeket teremtsenek és a helyi adottságokat és termékeket előtérbe helyezve önfenntartóak legyenek" - emlékeztetett.

Hangsúlyozta, hogy a mosonmagyaróvári rekonstrukció jól illeszkedik a soproni várfal és múzeumnegyed, a nagycenki Széchenyi-kastély és a fertődi Esterházy-kastély, valamint a csornai és pannonhalmi fejlesztésekhez, amelyek révén Győr-Moson-Sopron megyében rövid idő alatt turisztikai attrakciók láncolata várja a látogatókat.

A rekonstrukció engedélyezési tervei a közeljövőben elkészülnek, a munkálatokkal 2019-ben végeznek. A várban a régészeti kutatások napokon belül elkezdődnek, azok képezhetik majd a jövőbeni kiállítások alapját.

Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora elmondta, hogy a kivitelezés várhatóan ősszel kezdődik. A munkálatok keretében részlegesen felújítják a vár homlokzatát. Rendezvény- és kiállítótereket, valamit vetítőtermet alakítanak ki. A kiállítások közül várhatóan interaktív vár- és intézménytörténeti tárlatokat rendeznek be.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a jelenleg a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Karának otthont adó épület a város legfontosabb nevezetessége, amely kétszáz éves agrármúlttal rendelkezik.

Földesi Péter az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy a vár és a szorosan hozzákacsolódó területek, mint a várkert és a Lajta-part jövőbeni fejlesztési elképzelésiről és a lehetőségekről az önkormányzattal együttműködve döntenek majd. Ez utóbbi a műemlékem.hu forrásai szerint azért volna sürgető, mert a külső várkapu rossz állapotban van, a külső védművek megmaradt része (amelyekbe részben pincéket alakítottak ki), mindenféle védelem nélkül pusztul, holott még a kutatásukra sem került sor. A régészeti feltárások remélhetőleg a várat megelőző korszakok – elsősorban a római kori előzmények – tisztázását is elősegítik majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 01. 07:55, csütörtök | Kék hírek

Négyszáznál több gyorshajtót fogtak a rendőrök az Árpád hídon két hét alatt

Több mint 400 gyorshajtót fogtak a rendőrök az Árpád hídon két hét alatt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest