Városlista
2024. augusztus 5, hétfő - Krisztina

Hírek

2015. Február 18. 16:08, szerda | Helyi

Figyelemfelhívás a közlekedési balesetek megelőzésére

Figyelemfelhívás a közlekedési balesetek megelőzésére

Ma több helyszínen is találkozhattunk rendőrökkel Mosonmagyaróvár területén, akik jól láthatósági eszközöket adtak a gyalogosoknak és járókelőknek.

Rosta Roland rendőr százados a Megyei Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottság titkára a helyszínen nyilatkozott az akció céljáról:

A Városi Baleset-megelőzési Bizottsággal a Megyei Baleset-megelőzési Bizottság egy közös akcióban próbálja a gyalogosokat és kerékpárosokat ellátni láthatósági eszközökkel - ezen belül jól láthatósági mellénnyel, jól láthatósági, karra tehető fényvisszaverővel, karpánttal, valamint a kerékpárokat felszereljük küllőprizmával.

Megyénkre jellemző, de főleg Mosonmagyaróvárra, hogy az idén – igaz, hogy a személyi sérüléses balesetek 1/3-ával csökkentek –, ugyanakkor a halálos balesetek majdnem, hogy a duplájára nőttek.

Ezek közül ki kell emelnünk azt, hogy a kerékpáros és gyalogos balesetek aránya nagy százalékban nőtt. Ebből a gyalogosok és a kerékpárosok hibájából adódó balesetek száma a felére csökkent. Viszont a gépjárművezetők által okozott balesetek a duplájára nőttek az idén.

Mivel Mosonmagyaróváron több olyan gyalogos és kerékpáros baleset is történt idén, ami halálos kimenetelű volt, ezért rendeltük el ezt a fokozott akciót, ami a hét elejétől tart. Próbálunk akár egy héten több alkalommal is megjelenni a város különböző pontjain.


Milyen helyszíneken találkozhatunk az akcióban részt vevő rendőrökkel?
Jelenleg a Deák téren vagyunk, kollégáink a Tesco Hipermarket és környékén vannak. Ott fokozottan nagyobb a gyalogos-kerékpáros forgalom, valamint még a Kossuth utcát céloztuk meg.

Ez az akció egy pár órás időintervallumig tart. Több száz darab jól láthatósági eszközzel készültünk, amíg ez el nem fogy, addig biztosan tart az akció.

Hogyan fogadják ezt a járókelők, biciklisek?

Szerintem nagyon szívélyesen fogadják, és örülnek bármilyen eszköznek és így ők is láthatóvá válnak a későbbiekben. – vette át a szót Zwikl Krisztián rendőr főtörzsőrmester a Városi Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottság titkára. - Természetesen elmondjuk, hogy ez miért történik. Sok visszajelzés érkezett, hogy hallottak a helyi lakosok a halálos balesetekről. Ez természetesen sajnálatos dolog és mindenképpen tennünk kell ellene.


Mit tehetnek még a gyalogosok és a kerékpárosok?

A legelső, hogy mindenkinek tisztában kell lennie a KRESSZ szabályaival! Hiába nem tett KRESSZ vizsgát sehol, ha gyalogosan, ha kerékpárosan közlekednek, az ő rájuk vonatkozó szabályokkal mindenképpen tisztában kell lenni!
Erőszeretettel használják a gyalogátkelőhelyet a kerékpárosok úgy, hogy áttekernek. Nem szabad! Le kell szállni! Gyalogosként lehet átkelni, hisz ez gyalogátkelőhely, nem kerékpáros út!

Nagyon sok probléma van a körforgalmaknál is: a kerékpárosok nem adják meg az elsőbbséget! Nekik, ha a körforgalmaknál Elsőbbségadás kötelező tábla van, akkor meg kell állni és elsőbbséget kell adni az onnan kihaladó vagy behaladó gépjárművek részére. - Ez is egy ilyen jellemző probléma.
A másik nagy probléma: lakott területen kívül éjszaka- és korlátozott látási viszonyok mellett fényvisszaverő mellényt kell viselni a gyalogosnak és a kerékpárosnak. Ez kötelező!
A Megyei Baleset-megelőzési Bizottság azonban azt ajánlja, hogy viseljük ezt nappal is!

Kérésünk: a ma átadott fényvisszaverő eszközöket nyugodtan használják nappal is és akár lakott területen belül is. Nagyon vigyázni kell a gyalogosoknál és a kerékpárosoknál, mert egy balesetnél őket nem védi semmi. Tehát majdnem minden esetben – a tapasztalatok alapján – még egy 5 km/h elütésnél is valamilyen sérülést szenvednek.

Mit üzennek az autósoknak?

Természetes azt, hogy körültekintően, figyelmesen közlekedjenek, és vegyék figyelembe nem csak a gépjárműveket, hanem a gyalogosokat és a kerékpárosokat is, hiszen ők is aktív résztvevői a közlekedésnek.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 05. 12:51, hétfő | Sport

MAMS: Szenzációs hangulat, pazar versenyeredmények a Slovakiaringen!

Július 26-28. között rendezték az MBH Befektetési Bank Gyorsasági Országos Bajnokság és Magyar Kupa III. fordulóját!

2024. Augusztus 05. 11:01, hétfő | PR

K&H: végre átlépték a 200 ezer forintos határt a fiatalok

nagyobb jövedelemből menedzselhetik a mindennapjaikat