Városlista
2024. július 31, szerda - Oszkár

Hírek

2017. Szeptember 21. 03:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr_Moson_Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Gyakorlat egy mosonmagyaróvári társasházban

Gyakorlat egy mosonmagyaróvári társasházban

Szeptember 19-én a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szituációs begyakorló gyakorlatot szervezett Mosonmagyaróváron az Erkel Ferenc utca egyik középmagas épületében az óvári és a lébényi hivatásos tűzoltók részére.

A társasházban szervezett gyakorlat szorosan illeszkedett a napokban zajló társasházak napja programsorozathoz, ahol a közös képviselők, lakásszövetkezeti tagok és a lakók tehetik fel a lakóépületet érintő tűzvédelmi kérdéseiket a katasztrófavédelmi kirendeltségeken a szakembereknek.

A gyakorlatot megelőzte egy helyismereti foglalkozás, ahol a résztvevők bejárták az épületet, megismerték a közműelzáró helyeket, a vízvételezési lehetőségeket, a menekítés lehetőségeit. A tűzoltók gyakorolták a középmagas épületek tűzoltás taktikai jellemzőit, a tűzoltás lehetséges módozatait, a mentés, menekítés formáit.
A feltételezés szerint a lakóépület 8. emeletén lévő lift melletti lakás konyhájában keletkezett tűz. A lakásban nem tartózkodott senki. A füst a lépcsőházba is kiáramlott, ami rövid időn belül az egész 8. emeleti folyosót beborította. A liftben, amely a nyolcadik és a kilencedik emelet között elakadt, egy ember bennreked, akit ki kellett menteni.

A tűzoltók elsődleges feladata az életmentés volt, áramtalanítottak, majd a liftet kézi erővel a tűz feletti szintre húzták. A bent lévő embert a tetőre kísérték, ahonnét gépezetes tolólétra segítségével mentették le. Ezzel egy időben oltó és védősugarakat szereltek, egy létrasugárral megakadályozták a homlokzati tűzterjedést, az épületet átvizsgálták és eloltották a tüzet.

A látványos gyakorlatot a mosonmagyaróvári városi televízió is felvette, Szilágyi János tűzoltó alezredes a Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője pedig kommentálta a látottakat. Az operatőr és a riporter is láthatta, hogy a füstben, ahol a tűzoltók dolgoztak, alig lehetett valamit látni, s mennyire akadályozta volna haladásukat, munkájukat, ha a folyosón szabálytalanul kitett kerékpárokat, vagy virágállványokat kellett volna kerülgetniük. Az alezredes a gyakorlat után a társasházi napok programsorozatról is tájékoztatta a televíziót, majd kollégái a társasház lakóihoz eljuttatták azt a tájékoztató anyagot, amely a betartandó szabályokra hívja fel a lakók figyelmét saját biztonságuk érdekében.


A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat a gyakorlat végén megfelelőnek értékelte a beavatkozó erők teljesítményét.

A gyakorlat célja a lakóházakban keletkezett káresetek felszámolásának begyakorlása és a tapasztalatok adaptálása volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Július 31. 08:02, szerda | Sport

BL-selejtező - Kettős győzelemmel jutott tovább a Ferencváros

A Ferencváros a hazai 5-0-s sikerét követően kedden idegenben 2-1-re nyert a walesi The New Saints ellen, így kettős győzelemmel, 7-1-es összesítéssel jutott tovább a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójából.

2024. Július 31. 08:00, szerda | Sport

A férfi vízilabda-válogatott 26 év után kapott ki a spanyoloktól

A magyar férfi vízilabda-válogatott 10-7-re kikapott kedden Spanyolországtól a párizsi olimpián, a csoportkör második fordulójában.