Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Július 07. 14:06, kedd | PR

Hallottál már a nyelvvizsga díjának visszatérítési lehetőségéről?

Hallottál már a nyelvvizsga díjának visszatérítési lehetőségéről?

Ha még meglepetésként ér, akkor van egy jó hírünk: a költséges nyelvvizsgáknak vége, mert a nyelvvizsga díját visszatéríti az állam. De az ördög itt is a részletekben bújik meg, van, amire figyelni kell.

Néhány éve már elérhető egy lehetőség, ami biztosítja, hogy a 2018. január elseje után letett, sikeres nyelvvizsga díját visszaigényeld az államtól. Ehhez nem kell egyetemi diploma előtt állnod, csupán annyi a kitétel, hogy még ne töltsd be a 35. életévedet. A vírusválság miatt azonban változott néhány részlet a nyelvvizsga díjának visszatérítésénél, amit jó, ha tudsz. Nézzük a legfontosabb általános tudnivalókat!

Ki igényelheti vissza a nyelvvizsgadíj összegét?

Magyar állampolgárságú, illetve magyar lakcímmel rendelkező, a 35. életévét még be nem töltött személy, akinek az anyanyelve nem egyezik a vizsga nyelvével. Tehát praktikusan egy Magyarországon élő angol állampolgárságú fiatal hiába tesz le angol nyelvvizsgát, hogy a nyelvvizsga kötelezettségét kiváltsa a diplomázásnál, nem igényelheti vissza a díját.

Milyen vizsga díját igényelheted vissza?

Az úgynevezett támogatott nyelvekből tett vizsgák esetén van lehetőség a visszatérítésre. Például svéd vizsgánál nem. Fontos, hogy csak államilag elismert nyelvvizsga díja, valamint külföldön letett nyelvvizsga honosításának díja kérhető vissza. Emellett jó tudni, hogy ha emeltszintű idegennyelvi érettségidet térítés ellenében csinálod, akkor ennek díja igényelhető vissza.

A visszaigénylést akkor adhatod le, ha sikeres komplex vizsgát tettél. Amennyiben az írásbelit és szóbelit külön csináltad meg, akkor is van lehetőséged a díj visszaigénylésére, hiszen a két részvizsga egyben komplex nyelvvizsgának számít.

A teljes díj visszajár?

A visszatérítés díja maximálva van. Az összeg a mindenkori minimálbérhez kötött, 2019-ben letett vizsga esetén 37.250 forint, 2020-ban pedig már 40.250 forint.

Fontos változások

Idén júliustól már a CSED-en, GYED-en lévő anyukák is visszaigényelhetik a nyelvvizsga díját, akkor is, ha betöltötték a korhatárt. További könnyítés, hogy mindazok, akik a vírusválság miatti vészhelyzet alatt töltik be a 35. életévüket, a vészhelyzet megszűnése után még fél évig élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Finomságok

A vizsgabizonyítvány kiállításának napját követő egy éven belül van lehetőséged visszaigénylésre. Ha külön tetted le a részvizsgákat, akkor a második vizsgabizonyítvány napja számít.


Figyelj arra is, hogy ha külön tetted le a részvizsgákat, akkor a két vizsganap közt maximum egy év lehet.

A visszaigényléshez számlát kell bemutatnod, illetve ha nem kértél számlát, akkor igazolást kérni a vizsgaközponttól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.