Városlista
2024. szeptember 7, szombat - Regina

Hírek

2015. Június 02. 07:19, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Három magyarországi település is pályázik a 2016-os Finnugor Kulturális Főváros címre

Három magyarországi település is pályázik a 2016-os Finnugor Kulturális Főváros címre

Három magyarországi település, Veszprém, Iszkaszentgyörgy és Nagykálló adta be pályázatát a 2016-os Finnugor Kulturális Főváros címre.

Tájékoztatta a Finnugor Kulturális Főváros Programiroda kommunikációs munkatársa hétfőn az MTI-t.
Aranyi Péter elmondta, a három pályázó közül Veszprém városa már másodszor indul a pályázaton, míg a Szabolcs-Szatmár Bereg megyei Nagykálló és a Fejér megyei Iszkaszentgyörgy idén először jelezte részvételi szándékát. Közölte: a pályázatok beadási határideje május 31. volt, és mindhárom beadott magyar pályázat megfelel a formai követelményeknek.

Hozzátette, nagy esély van rá, hogy 2016-ban egy magyar település legyen a Finnugor Kulturális Főváros, hiszen a 2014-17 közt meghirdetett pályázatok elbírálásánál a földrajzi rotációt is figyelembe veszik. A szervezők négy régiót különböztetnek meg. A Baltikum országai a tavalyi észt győzelem miatt idén nem pályázhatnak, rajtuk kívül Észak-Oroszország (Komi-Permják Autonóm Körzet, Jamali-Nyenyec Autonóm Körzet, Hanti-Manysi Autonóm Körzet), az orosz Volga folyó menti területek (Mordvinföld, Mari köztársaság, Baskíria és Tatárföld) valamint Magyarország a kárpát-medencei magyarlakta területekkel együtt adnak egy-egy régiót.

Aranyi Péter úgy fogalmazott, mivel a jelenlegi információi alapján az orosz területekről várhatóan nem érkezik pályázat, nagy az esélye annak, hogy magyar győztes szülessen.

Az első Finnugor Kulturális Fővárost, Sztarije Bigit, az Orosz Föderáció területén, a sarkani járásban található községet nyolc oroszországi, illetve észtországi jelölt közül választotta ki a zsűri 2014-ben.

Tavaly a szetu népcsoport lakta Obinitsa észt falut választották a 2015-ös év finnugor kulturális fővárosává. A címre hat település - négy oroszországi és egy észtországi falu illetve Veszprém városa - pályázott. Az ortodox vallású észt népcsoport, a szetuk lakta, 2011-ben mindössze 135 lakost számláló Obinitsa falu másodszor nevezett be a Finnugor Népek Ifjúsági Egyesülete (MAFUN) által meghirdetett versenybe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 06. 08:29, péntek | Belföld

Matolcsy György: teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon

Teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon; 2021 és 2024 között az úttévesztés miatt veszélybe került lényegében minden, a 2010-es években elért eredmény, és veszélybe került a 2030-ig kitűzött célok elérése

2024. Szeptember 06. 08:27, péntek | Belföld

Nagy Márton a világ vezető akkumulátor újrahasznosítóinak vezetőivel tárgyalt Kínában

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pekingi látogatásának egyik kiemelt célja az akkumulátor újrahasznosító technológiával rendelkező kínai vállalatok megismerése és lehetséges magyarországi befektetéseik megvizsgálása.

2024. Szeptember 06. 08:19, péntek | Belföld

Erdőtűz Vasban - Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók Vas vármegyében, ahol Csönge térségében csütörtökön előbb az aljnövényzet, illetve a bozótos kapott lángra.

2024. Szeptember 06. 08:18, péntek | Belföld

Megérkezett a kecskeméti repülőbázisra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép

Megérkezett a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisára, Kecskemétre csütörtökön az első magyar KC-390 Millennium katonai szállítórepülőgép.