Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2013. November 30. 05:00, szombat | Kék hírek
Forrás: MTI

Háromszoros pedofil gyermekgyilkost engedtek szabadon Spanyolországban a strasbourgi ETA-döntés miatt

Háromszoros pedofil gyermekgyilkost engedtek szabadon Spanyolországban a strasbourgi ETA-döntés miatt

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) minapi döntése miatt szabadlábra helyeztek pénteken Spanyolországban egy férfit, akit három fiatal lány megerőszakolása és meggyilkolása miatt ítéltek el 1997-ben.

Miguel Ricartnak az eredeti ítélet szerint 2023-ig börtönben kellett volna maradnia, de az EJEB októberben hozott precedensértékű döntése nyomán ebből levonhatók a börtönviseltekre vonatkozó kedvezmények.
A valenciai bíróság pénteken döntött Miguel Ricart azonnali szabadlábra helyezéséről. A spanyol büntetés-végrehajtás főigazgatója, Ángel Yuste ugyanakkor azonnal figyelmeztetett, hogy az agresszívnek és antiszociálisnak leírt férfi társadalmi visszailleszkedésére nincs sok esély.
A 14-15 éves Miriam, Toni és Désirée megerőszakolása és meggyilkolása - amelyeket 1992-ben a Valencia tartománybeli Alcácerben követtek el - egész Spanyolországban nagy felháborodást keltett. A műbútorasztalos Miguel Ricartot 1997-ben halmozottan 170 évi börtönre ítélték.
A Spanyolországban 2006 óta érvényben lévő, úgynevezett Parot-doktrína szerint – amelynek értelmében a betegség, jó magaviselet vagy más okokból biztosítható kedvezményeket nem a maximálisan kiszabható harminc évből, hanem az elítélt által elkövetett bűncselekményekért összesen járó büntetésből kell levonni – a férfi 2023-ig nyerhette volna vissza a szabadságát.
Az EJEB viszont október 21-én úgy döntött, hogy jogellenes a Haza és Szabadság (ETA) baszk szakadár szervezet egyik aktivistája, Inés del Río fogva tartásának a Parot-doktrína értelmében történt meghosszabbítása, mivel azt az ő esetében visszamenőleges hatállyal alkalmazták.
Azóta a strasbourgi bírák ítéletét precedensértékűnek tekintik, és súlyos büntetésekre ítélt több tucat fogvatartottat engedtek szabadon. Többségükben az ETA aktivistái, de vannak közöttük köztörvényes elítéltek, erőszaktevők és gyilkosok is.
Ricart előtt több szexuális bűncselekmény, nemi erőszak, emberölés tettese, köztük gyermekgyilkos is került szabadlábra az elmúlt napokban Spanyolországban, dühöt és félelmet kiváltva áldozataik körében.

Címkék: Spanyolország-jog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 07:51, csütörtök | Kék hírek

ORFK: átverés a rendőrség nevében küldött sms

Átverés a rendőrség nevében küldött sms, amely többnyire be nem fizetett közigazgatási bírságról, tilosban parkolásról vagy gyorshajtásról szól - figyelmeztetett az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a police.hu oldalon szerdán.

2024. Július 16. 07:45, kedd | Kék hírek

A rendőrség szerint nem olyan aggasztóak a közállapotok Kerepes környékén, ahogy az a közösségi médiában megjelenik

Torzítják a valós képet azok a - közösségi médiában megjelent - híradások, amelyek a gödöllői HÉV vonalán az utóbbi időben kialakult közállapotokról tudósítanak

2024. Július 15. 08:01, hétfő | Kék hírek

Balatonba fulladt egy külföldi fiatal szombaton

Vizibiciklivel fürdőző külföldi fiatal fulladt szombaton a Balatonba Siófoknál - tájékoztatta a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata vasárnap az MTI-t.

2024. Július 13. 08:36, szombat | Kék hírek

A Balatonba fulladt egy fiatal férfi

Holttestet találtak a vízimentők a Balatonban, Révfülöpön pénteken.