Városlista
2024. július 30, kedd - Judit

Hírek

2018. Május 09. 20:56, szerda | Helyi
Forrás: Vizsy Ferenc

Hit a Családban

Hit a Családban

Mosonmagyaróvári beszélgetés Veres András püspökkel.

A magyaróvári és a mosoni plébániák meghívását elfogadva, az Óvárosi esték programsorozat 2018. április 26-i vendége volt dr. Veres András megyéspüspök. A Magyaróvári Plébánia által (templomuk felszentelésének 350. évfordulója alkalmából) meghirdetett Jubileumi év kapcsolt rendezvényeként „Hit a családban” címmel szervezett eseményen Vizsy Ferenc újságíró, a Jubileumi év programkoordinátora beszélgetett a győri egyházmegye főpásztorá-val.

A Mosonmagyaróvári Városi Televízió által is közvetített program témájának aktualitását két idézet támasztotta alá: „Nagy felelősség egy országot, egy gyárat, egy intézményt vezetni, de sokkal nagyobb felelősség lelkeket vezetni, és egy családot, gyermekeket nevelni. A hit to-vábbadása és a hitre nevelés azért a legfontosabb, mert elbizonytalanodott, sok vonatkozás-ban értékvesztett világunkban csak a hit tud biztos alapot, erőt, bátorságot adni az embernek.” (Veres András) — „A családi szellemiség az egyház alkotmánylevele – a kereszténységnek családként kell megmutatkoznia, családnak kell lennie.” (Ferenc pápa).

Püspök úr beszélt a család egyházi és világi szerepéről, hangsúlyozva, hogy hite szerint ezek nem térhetnek el egymástól. A család biztos alapja egy férfi és egy nő házassága, egymás iránt érzett szeretete, megbecsülése és önátadása. Bár az utóbbi időben kis mérték-ben nőtt a házasulási kedv, az eredménnyel nem lehetünk elégedettek, mert a válások szá-ma még mindig nagyon magas, és ez igaz a katolikus házasságokra is. Szó esett a nők tár-sadalmi és családon belüli helyzetéről, a családon belüli erőszakról, a családfő kilétéről és szerepéről, a konfliktusokról. Dr. Veres András megemlítette, hogy sok probléma forrása le-het az eltérő felekezetűek házassága is, így célszerű már a kapcsolat elején tisztázni a hitbe-li kérdéseket.

Mosonmagyaróvár városi, a két katolikus plébánia, valamint a piarista rendház vezetőinek részvételével, zsúfolt teremben zajló beszélgetésen nem volt megkerülhető a mesterséges megtermékenyítés kérdése sem. A megyéspüspök megerősítette a médiában korábban meg-jelent szavait, (azaz lényegében megismételte „szent II. János Pál „Corpore et anima unus” kezdetű enciklikájában közzétett állásfoglalást,) miszerint semmi nem igazolhatja az emberi élet kioltását. Bűnt követ el, aki ezt teszi, és az is, aki részese ennek. Ha egy házasságban nincs gyermekáldás, akkor egyrészt a mesterséges megtermékenyítésnek vannak az embri-ók pusztításával nem járó formái, végső soron örökbe is lehet fogadni gyermeket. A további-akban szó esett még a homo szexualitásról, az állam és az egyház közötti különbségekről, az egyház jövőjéről. Az utóbbi különösen annak fényében vetődött fel, hogy folyamatosan csökken a papok száma. Veres András a felvetésre elmondta, hogy ez valóban így van, de egyáltalán nincs kevés pap. Az egyház reformjában azt kell átgondolni és rendezni, hogy a plébános csak azzal foglalkozzon, ami az alapfeladata, a lelkek vezetése, a szentségek ki-szolgáltatása, az evangélium hirdetése. Sokan azonban a plébánia közössége, a világi tiszt-viselők helyett maguk foglalkoznak építkezésekkel, beszerzésekkel és sok más, nem hozzá-juk tartozó ügyekkel. Ha ez rendeződik, akkor a létszámkérdés dolga magától megoldódik.

Jó hangulatú beszélgetés volt, ahol a kérdések sora teljesen spontán alakult. Az előzetes egyeztetésre az eseményről történt egyeztetéskor a püspök azt mondta. Szívesen teszek eleget a meghívásnak, számomra nincsenek tabutémák, így nem szükséges a kérdéseket előre megküldeni. Legyen ez az este a közös felelősségé, az őszinteségé és a szereteté. A közönség visszajelzése alapján nyugodtan mondható, hogy az volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Július 30. 20:11, kedd | Sport

50 ország, 50 versenyző, egy cél!

A Széchenyi István Egyetem versenyzője, Franciaországban először versenyzett OK Junior kategóriában.

2024. Július 30. 15:37, kedd | Sport

Futamgyőzelmek és értékes pontok a Histo Cup-on!

A Pannónia Ringen járt a Kermor Motorsport legénysége, és ha már ott voltak sikerrel jártak!