Városlista
2024. július 30, kedd - Judit

Hírek

2018. Május 08. 10:00, kedd | Helyi
Forrás: Hit Gyülekezete Mosonmagyaróvár

Izrael kikiáltásának 70. évfordulóját koncerttel ünnepelték Mosonmagyaróváron is

Izrael kikiáltásának 70. évfordulóját koncerttel ünnepelték Mosonmagyaróváron is

Csak bátorság és merészség kell az élethez.

Fináli Gábor rabbi vezeti azt a spirituális rock bandát, amely május 2-án Mosonmagyaróváron ünnepelte Izrael függetlenségét.

A modernkori Izrael Állam megalapításának hetvenedik évfordulóján a Mosoni Zsidó Hitközség és a helyi Hit Gyülekezete feltuningolt zsinagógai dallamokat hozott a Flesch Központba. A három éve alapított Bejn Hajamim zenekar több ezer éves zsoltárokat és a ’70-es, ’80-as évek slágereit gyűjtötte egy csokorba, olykor funkysan, máskor a francia sanzonokat idézve.


Szombatváró parti zene, svájci karórára szóló áldás és a hippi rabbi béke dala különös elegyet alkotott a tórai liturgia örökzöldjeivel. A koncert modern zenei hangzása és színpadtechnikája, a zenekar küldetése mégis egységbe kovácsolta a muzikális élményt. Az egész estés előadás a Szentföld évezredes múltjába és high-tech jelenébe repítette a hallgatóságot. Habár a repertoárból hiányzik a klezmer, hangulatuk nagyon is közép-európai.

A rendezvény apropójáról és a szokatlan formációról kérdeztük a zenekar nem hétköznapi vezetőjét, Fináli Gábor rabbit.


A zenekar küldetése, hogy a Biblia nyelvén tolmácsolja a zsidóság Ábrahámtól számított, körülbelül 3800 évnyi dallamát. Tehát nem egy konkrét korszakra vagy tájegységre (mint például a Klezmer) szűkítjük a repertoárt, hanem szeretnénk a teljességet hirdetni zsidók és nem zsidók felé.


Mi a rabbi szerepe a zenekarban?

Ugyanaz, mint a zsinagógában, csak egy kicsit magasabbról látom a híveket (nevet). Próbálom magyarázni, felvezetni és érthetővé tenni a dalok üzenetét. Másrészt mivel zsidó és keresztény vallásúak együtt zenélnek a csapatban, egyfajta spirituális coach szerepet is betöltök közöttük.


Hogy érzi magát a zsidóság Közép- és Kelet-Európában?

Közép- és Kelet-Európa több száz éve meghatározó terület a zsidóság életében. Ebbe a fejletlen térségbe menekültek a 14. században nyugatról, ami mindenki számára hasznot jelentett. A zsidóság létszáma ezen a földön tudott négy-ötszáz év alatt 400 ezerről 16 milliósra növekedni. Ma már csak körülbelül százezer zsidó él a térségben, akiket itt a legkevésbé ér atrocitás, szemben például Nyugat-Európával vagy akár Oroszországgal.


Hogyan ünneplik Magyarországon Izrael Állam megalapításának 70. évfordulóját?

Rendezvények tömkelegét szervezzük országszerte és különösen Budapesten. A zsidó naptár szerint Ijjár hónap 5-én ünnepeltük a függetlenséget, amit már zsinagógai hálaimákkal formálisan megtartottunk. Természetesen május 14-re, a Gergely-naptár szerinti évfordulóra is több eseményt tervezünk. A fővárosi Szent István Parkban például minden évben megrendezzük az Izrael Napot, ahol majálisszerű kirakodóvásár, előadóművészek várják az érdeklődőket. Legfőképpen pedig nyugalmat, bőséget és gazdagodást, békét kívánunk a Szentföldnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Július 30. 20:11, kedd | Sport

50 ország, 50 versenyző, egy cél!

A Széchenyi István Egyetem versenyzője, Franciaországban először versenyzett OK Junior kategóriában.

2024. Július 30. 15:37, kedd | Sport

Futamgyőzelmek és értékes pontok a Histo Cup-on!

A Pannónia Ringen járt a Kermor Motorsport legénysége, és ha már ott voltak sikerrel jártak!