Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 28. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Újrajátsszák az egri vár ostromát júliusban

Újrajátsszák az egri vár ostromát júliusban

Újrajátsszák az egri vár ostromát az 1552. évi sikeres várvédelem 460. évfordulója alkalmából a július 27. és 29. között tartandó Végvári vigasságok elnevezésű történelmi fesztivál keretében.

Szécsényi Orsolya, a Dobó István Vármúzeum helyettes vezetője az eseményt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a várjátékok előtt castingot tartanak július 21-én az egri Uránia moziban, hogy kiválasszák például a Jumurdzsákot, Bornemissza Gergelyt, Vicát és Sárközit megszemélyesítőket.
Csillag Tamás, az Egri Vitézlő Oskola haditorna egyesület képviselője arról szólt, hogy a közönség nemcsak kézitusát láthat, korabeli fegyvereket, például keréklakatos pisztolyt, kanócos muskétát és ágyúkat is használnak a mintegy 100 szereplő közreműködésével megelevenedő csatában. Ezen kívül felvillantják az Egri csillagok című regény emlékezetes jeleneteit is. A közönség például Dobó Istvánnal együtt teheti majd le a várvédők legendás esküjét.
Rázsi Botond, a város alpolgármestere azt hangsúlyozta, hogy a Végvári vigasságok lesz az első olyan nagy rendezvény, ahol a város új logójával és egységes arculati jegyeivel mutatkozik be.
A márkaépítés jegyében július 26-án egy ajándékboltot nyitnak a Dobó téren, a városháza épületében, ahol a város bástyát formázó logójával ellátott ajándéktárgyak és helyi termelők által előállított, szintén logóval díszítet élelmiszerek vásárolhatóak majd meg - mondta az alpolgármester.
Szintén az évforduló alkalmából láthatja a közönség három alkalommal - augusztus 3-án, 4-én és 11-én - a várban az Egri csillagok című musicalt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során