Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2014. Június 25. 10:47, szerda | Kék hírek
Forrás: MTI

Kaspersky: félmillió eurót loptak egyetlen hét alatt egy új banki trójai vírussal

Kaspersky: félmillió eurót loptak egyetlen hét alatt egy új banki trójai vírussal

Egyetlen hét alatt félmillió eurót emelt le egy nagy európai bank ügyfeleinek a számlájáról Kaspersky Lab globális kutató és elemző csoportja által felfedezett új banki trójai kártevő, a Luuuk – jelentette be szerdán Londonban az orosz kiberbiztonsági vállalat.

A támadás első jeleit az idén január 20-án észlelték a szakértők, amikor azonosították a neten az akciót irányító C&C (command and control) szervert. A szerver kezelőpanelja az érintett bank ügyfeleinek bankszámláját célba vevő trójai program használatára utalt. A tranzakciós naplók alapján több mint 190 károsultat lehetett azonosítani, többségében olasz és török állampolgárokat. Az eltulajdonított összegek 1700 és 39 ezer euró között mozognak. A kampány már legalább egy hete zajlott, amikor a C&C szervert felfedezték. Ezalatt a bűnözők több mint 500 ezer euróval könnyítették meg áldozataik számláját. Két nappal a szerver felfedezése után a bűnözők eltávolítottak minden bizonyítékot, amivel fel lehetett volna göngyölíteni tevékenységüket. Szakértők szerint azonban valószínűleg csak az informatikai infrastruktúrán módosítottak, magának a Luuuk kampánynak még nincs vége.
„Nem sokkal a C&C szerver észlelése után, felvettük a kapcsolatot az érintett bank biztonsági szolgálatával és a hatóságokkal, akiknek átadtunk minden bizonyítékot, hogy az ügyet mihamarabb kivizsgálhassák.” – mondta Vicente Diaz, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója. A Kaspersky Lab szakemberei részt vesznek a folyamatban lévő nyomozásban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 07:51, csütörtök | Kék hírek

ORFK: átverés a rendőrség nevében küldött sms

Átverés a rendőrség nevében küldött sms, amely többnyire be nem fizetett közigazgatási bírságról, tilosban parkolásról vagy gyorshajtásról szól - figyelmeztetett az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a police.hu oldalon szerdán.

2024. Július 16. 07:45, kedd | Kék hírek

A rendőrség szerint nem olyan aggasztóak a közállapotok Kerepes környékén, ahogy az a közösségi médiában megjelenik

Torzítják a valós képet azok a - közösségi médiában megjelent - híradások, amelyek a gödöllői HÉV vonalán az utóbbi időben kialakult közállapotokról tudósítanak

2024. Július 15. 08:01, hétfő | Kék hírek

Balatonba fulladt egy külföldi fiatal szombaton

Vizibiciklivel fürdőző külföldi fiatal fulladt szombaton a Balatonba Siófoknál - tájékoztatta a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata vasárnap az MTI-t.

2024. Július 13. 08:36, szombat | Kék hírek

A Balatonba fulladt egy fiatal férfi

Holttestet találtak a vízimentők a Balatonban, Révfülöpön pénteken.