Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Május 13. 14:05, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Kevesebb lesz a méz

Kevesebb lesz a méz

A lefagyott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei akácosokban kevesebb mézet gyűjthetnek az idén a méhek – közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) térségi szaktanácsadója.

Kovács Csaba elmondta, a becslések szerint méhcsaládonként 15–20 kilogramm átlagú akácméztermés várható, szemben a tavalyi 25–30 kilogramm közötti átlaggal. Hozzátette: a méhek által gyűjtött méz mennyisége természetesen a vándorhelyek állapotától függ, hiszen a februári–áprilisi fagy különböző mértékben károsította az akácfákat, s lesz olyan hely is, ahol mindössze néhány kilogramm mézre számíthatnak a méhészek.

Kovács Csaba tájékoztatása szerint a februári mínusz 20–25 fokos, valamint az április 10-ei mínusz 7–11 fokos fagy a legnagyobb kárt a nyírségi és a beregi tájegység akácerdőiben okozta, ott szinte teljesen lefagytak a virágok. A megye többi területén is kevesebb virág nyílt, általában fél- és kétméteres sávban virágoznak az akácfák. Ez a dombtetőkre és a domboldalakra jellemző, a sík területeken jóval kevesebb a méheket csábító szirom – mondta.

A méhészeti szaktanácsadó megjegyezte, hogy hétfőn és kedden esős időjárás akadályozta a méheket a mézgyűjtésben, és a hét végén is kedvezőtlen időjárást jósolnak a meteorológusok, pedig most kellene igazán a jó idő.

Becslés

Szabolcsban az országos méhészeti egyesületnek 1570 méhész a tagja, s rajtuk kívül még 80–130 között van azoknak a száma, akik méhészettel foglalkoznak, de nem tartoznak a szervezethez. A méhcsaládok számát 90 ezerre becsülik a megyében, így várhatóan 13 500–18 000 mázsa akácméz begyűjtése várható a szabolcsi méhészeknél. Kovács Csaba megjegyezte: két hét múlva már pontosabb számot közölhet az OMME a jelenlegi becslések helyett.

A szaktanácsadó kitért arra is, hogy az idei tavaszon a repcevirágzás sem hoz jó méztermést a szabolcsi méhészeknek. Az őszi kevés csapadék miatt rosszul keltek a repcetáblák, 60–70 százalékukat kiszántották a gazdálkodók, s helyére kukoricát és napraforgót vetettek.

A februári és áprilisi fagy is károsította a sárgán virágzó táblákat, így jelentősen szűkült a méhek vándorhelye, jóval kevesebb virágmézet gyűjthetnek. Jó, ha néhány kilogrammos átlagot hoznak a repcetáblák – mondta a szakember.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.