Városlista
2024. augusztus 7, szerda - Ibolya

Hírek

2014. Április 30. 18:00, szerda | Helyi
Forrás: Flesch Központ

„Közösen a természetért” c. midterm konferencia Mosonmagyaróváron

„Közösen a természetért” c. midterm konferencia Mosonmagyaróváron

Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 2014. április 29-én Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata midterm konferenciát szervezett a mosonmagyaróvári „Pártok Háza” Irodaházban.

A projekt vezető partnere Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata, a határon túli partner Érsekújvár Város Önkormányzata. A projekt teljes költségvetése 892.898 euró, mely több mint 263.400.000 forint.

A midterm konferencia elsődleges célja a projekt és a fejlesztések bemutatása, továbbá lakossággal, szervezettekkel, cégekkel való kapcsolattartás, tájékoztatás.
A konferenciát Dr. Árvay István Mosonmagyaróvár Alpolgármestere nyitotta meg köszöntő szavaival, majd Nagy Péter Érsekújvár Város Alpolgármestere köszöntötte a konferencián részt vevőket.


Az első előadásban Benkovich Edina, projektmenedzser a mosonmagyaróvári projekt keretében megvalósult fabrikett gyártó üzemet mutatta be, ismertette, hogy a szociálisan rászorulók számára milyen egyedi tüzelési támogatást fejlesztettek ki, továbbá 2 mosonmagyaróvári intézmény fűtését szeretnék a projektből előállított anyaggal megoldani. A projektben az ág-és nyesedékhulladék begyűjtésére és a fabrikett előállítására 2013 áprilisától 6 fő fizikai munkás és 1 fő művezető állt alkalmazásba az Önkormányzatnál, majd a fenntartási időszakra vonatkozó üzemeltetést a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. végzi. A projekt keretében beszereztek 2 darab brikettáló gépet, melynek leszállítása már 2013 novemberében megtörtént. A teherautó és a gyártáshoz szükséges rakodógép és csipkedő kanál, zsákolóállvány, láncfűrészek, illetve a szárítógép leszállítása 2014 márciusában megtörtént.
A második előadásban Tóth Attila, projektmenedzser az érsekújvári projektrészt a pellett-, és brikettgyártást mutatta be, a határ másik oldalán a felhasználási célok megegyeznek a mosonmagyaróvári célkitűzésekkel.
A mid konferencia további előadásai már tudományosabb kereteket öltöttek.
A harmadik előadásban Dr. habil Szakál Pál a Nyugat-magyarországi Egyetem, Környezettudományi Intézettől az égés energetikai és kémiai (humánökológiai) hatásairól beszélt. A megújuló energiaforrások közül a biomassza felhasználása a legnagyobb arányú, amelynek energetikai célú hasznosítása egyidős az emberiséggel. Előadásában kitért a brikettálásra: a biomassza feldolgozása során keletkező, de változatlan anyagú hulladék energetikai hasznosításra történő előkészítésére. A brikettálandó anyagot a tömörítéshez mechanikai úton apró részekre bontják és kötőanyag nélkül, nagy nyomás alatt hő és túlnyomásos vízgőz segítségével megfelelő idomú, tömör anyaggá préselik.
Dr. Kovács Attila a Nyugat-magyarországi Egyetem, Biológiai Rendszerek Műszaki Intézetétől a biomassza energetikai célú felhasználási lehetőségei -biopellet, biobrikett címmel tartotta meg a konferencia utolsó előadását. Ismertette a biomasszák csoportjait, jellemzőit, a technológiai feldolgozás nehézségeiből kiemelte a nedvességtartalmat, melynek csökkentésével növelhető az előállítandó brikett és pellet fűtőértéke.

A pályázatban tervezett beruházás Mosonmagyaróvárra eső becsült költsége 413.920 €, a pályázat támogatási intenzitása 95 %-os. A projektet 85%-ban az Európai Unió finanszírozza az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, illetve Magyarország kormányzata 10%-ban. Az projekt megvalósításához szükséges önrészt az Önkormányzat biztosítja.

További információ a www.mosonmagyarovar.hu honlapon található!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 07. 08:06, szerda | Sport

A Ferencváros kétgólos vereséget szenvedett Dániában

A Ferencváros 2-0-ra kikapott a dán Midtjylland vendégeként a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulójának első, keddi mérkőzésén.