Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2013. December 17. 21:10, kedd | Kék hírek
Forrás: pannonmedia.hu | Füssy Angéla

Lesencetomaj: Mese habbal a romák ellen tervezett leszámolás?

Lesencetomaj: Mese habbal a romák ellen tervezett leszámolás?

Dézsi Kornél, a Sümegiek a Nemzetért Egyesület elnöke azt mondja, soha, semmilyen leszámolásra nem készültek, s megrendezett lehet a július 31-i történet.

„Légüres térbe került egy hagyományőrzéssel és gyermekek oktatásával, táboroztatással foglalkozó civil szervezet. Magánemberként pedig rettegésben élünk, nem egy halálos fenyegetés ért bennünket amióta arcképpel, névvel és lakcímmel kerültünk fel a világhálóra, mint romgyilkosságra készülő nácik” – mondta hírcentrumunknak Dézsi Kornél, a Sümegiek a Nemzetért Egyesület elnöke. Kornél abban az autóban ült, melyet július 31-én kapcsoltak le a rendőrök Lesencetomaj határában. A gépkocsi csomagtartójából egy AK-47 gépkarabély, száz különböző lőszer és baseballütők kerültek elő. A férfi állítja, a fegyverről egyetlen ember tudott, ő pedig a közúti ellenőrzés előtt néhány perccel kiszállt az érintett autóból, ami minimum gyanús.

Az említett napon két kocsit állítottak meg és ellenőriztek a rendőrök Sümeg és Lesencetomaj között, a két autóban összesen heten ültek. B. Ákos, becenevén Boka akkor azt állította, a fekete táskát, benne a fegyverrel, lőszerekkel és baseballütőkkel előző nap kutyasétáltatás közben találta és kútba dobva akart azoktól megszabadulni. Úgy tudjuk, a fiatalember teóriája megdőlni látszik, s a rendőrség már előzetes letartóztatásba is helyezte azt, akitől eredetileg származik a kalasnyikov.

De mit akart B. Ákos a fegyverekkel, s hogyan keveredtek barátai is a romák elleni leszámolásnak beállított történetbe, máig rejtély. Többen csapdát és politikai indítékot sejtenek a háttérben. Tény, B. Ákost szabadon engedték. Az autó többi utasa pedig fél évvel a történtek után is csak tanú az ügyben.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense a nyomozás érdekeire hivatkozva nem adott részletes tájékoztatást a fejleményekről. Azt azonban megerősítették, jelenleg két elkövetővel szemben folytatnak eljárást, egy fő előzetes letartóztatása mellett, aki nem azonos azzal, akit a nyomozás kezdetekkor előzetes letartóztatásba helyeztek.

Kerestük a szabadlábon védekező B. Ákost is, aki korábban sem tagadta, övé a táska. Csak éppen ésszerű magyarázatot nem tudott adni arra, mit keresett az autójában, amikor heten megindultak az éjszakába. Korábbi mobilszáma hónapokkal ezelőtt megszűnt, otthoni vezetékes telefonja pedig „az ügyfél kérésére nem kapcsolható”. Boka szerepe, akit Sümegen nagyszájú, de erőtlen, komolytalan embernek tartanak, ugyanakkor egyre érdekesebb a történetben. Az autóban ülők szerint Boka tudhatott a rendőri ellenőrzésről, hiszen néhány perccel korábban szállt ki abból a kocsiból, ami a fegyvert és a lőszereket rejtette. A rendőrök pedig az első pillanattól kerestek valamit – meg sem próbálták normál közúti ellenőrzésnek beállítani az akciót. Ha barátai nem is tudtak a furcsa csomagról, hogyan keveredtek bele a horrorisztikus mesébe? Ki találta ki a históriát s tálalta azt a zsaruknak? Mi lehetett B. Ákos célja az egész akcióval – továbbra is túl sok a nyitott kérdés. Még az érintetteknek is csak megérzéseik vannak.

A történtek másnapján egy beazonosíthatatlan, floridai szerverről működtetett facebook oldalon (Sümeg Hangja) tett bejegyzés alapján keltek szárnyra a hírek, miszerint a szélsőjobboldali csoport a roma holokauszt emléknapján leszámolásra készült a lesenctomaji romák ellen.

Dézsi Kornél, a Sümegiek a Nemzetért Egyesület elnöke először mesélt részletesen a történtekről – azt mondta, eljött az ideje, hogy tiszta víz kerüljön a pohárba, a nyilvánosságra került információk ugyanis állítása szerint köszönőviszonyban sincsenek a valósággal és rengeteget ártottak a fehérek és romák békében való együttélésének. „Egy Aranypáva-díjas citeraművész ismerősünkhöz tartottunk egy baráti borozgatásra, amikor Lesencetomaj határában a rendőrök megállítottak bennünket. Ákos néhány perccel korábban ült át a másik autóba, ami persze csak később lett gyanús. Aztán minden olyan forgatókönyvszerűen történt, minta előre eltervezték volna. A rendőrök szétkapták a kocsit, látszott, hogy nagyon keresnek valamit. Aztán előkerült az AK, amiről mi hárman, akik akkor az autóban ültünk semmit sem tudtunk. Azóta is hiába kérdeztük Bokát, hogy minek kellett, miért volt a kocsiban. Csak sejtéseim vannak, hiszen mintha nyoma sem lenne a régi barátágnak, azóta meg is fenyegetett, hogy tönkreteszi az egyesültet és én még mindig börtönben fogok rohadni, amikor ő már rég el is felejtette ezt az egészet” – mondta hírcentrumunknak Dézsi Kornél.

Ez az éles AK-47 gépkarabély volt az autóban – Fotó: police.hu

A férfi szerint könnyű volt ellenük hangolni a közvéleményt és indítékot felmutatni, hogy romák elleni leszámolásra készült a csapat. Szélsőjobboldali szervezetnek, pártank egyikük sem tagja, radikális nemzeti érzelmük viszont közismert. Alig egy-két hónappal korábban pedig erődemonstrációt szerveztek Sümegen, a városban történt, elhallgatott erőszakos cselekmények ellen. „Több szülő megkeresett bennünket gyermekükkel történt erőszakos bűncselekmények, bántalmazások miatt. A felelősségre vonás elmaradt, mondván gyermekkorúak voltak az elkövetők. Igen megmutattuk, hogy nem fogjuk eltűrni a bűnözést, az erőszakot, de csakis törvényes eszközökkel. Ráadásul általában véve nincs is bajunk a romákkal. Nem egyszer osztott ételt az egyesületünk, elsősorban nekik” – emlékeztetett Kornél – akiről a sümegiek általános vélekedése is az, egy állatot sem tudna bántani, és gyűlöli a fegyvereket.

A tábor, ahol a híradások szerint a leszámolást, és egyéb terrorcselekményeket készítettek elő, valójában egy gyermektábor, amiről a saját szemünkkel is meggyőződhettünk. A falakon oklevelek, elismerések, amit az egyesülettől íjászatot tanuló fiatalok szereztek országos versenyeken. A történtek másnapján is határon túli magyar gyermekek táboroztak velük – állítólag őröket kellett a tábor bejáratához állítani, hogy biztonságban érezhessék magukat. Fotóikkal ugyanis a fasiszták kilövésére felszólító üzenetek jelentek meg az interneten. „Nem tudom mi lesz az egyesülettel. Egy már nyertes, több mint két és fél milliós pályázatot elbuktunk a történtek miatt. Mindig csak a jóra törekedtünk. Segíteni, gyerekekkel foglalkozni, nemzetünk múltjára és hagyományaira tanítani őket. Most mégis úgy emlegetnek minket, mint a kalasnyikovosok, AK-sok. Valakinek nyilván az útjában vagyunk, mint meghatározó, erős civil szervezet, amelynek szava van” – fogalmazott a Sümegiek a Nemzetért Egyesület elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 07:51, csütörtök | Kék hírek

ORFK: átverés a rendőrség nevében küldött sms

Átverés a rendőrség nevében küldött sms, amely többnyire be nem fizetett közigazgatási bírságról, tilosban parkolásról vagy gyorshajtásról szól - figyelmeztetett az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a police.hu oldalon szerdán.

2024. Július 16. 07:45, kedd | Kék hírek

A rendőrség szerint nem olyan aggasztóak a közállapotok Kerepes környékén, ahogy az a közösségi médiában megjelenik

Torzítják a valós képet azok a - közösségi médiában megjelent - híradások, amelyek a gödöllői HÉV vonalán az utóbbi időben kialakult közállapotokról tudósítanak

2024. Július 15. 08:01, hétfő | Kék hírek

Balatonba fulladt egy külföldi fiatal szombaton

Vizibiciklivel fürdőző külföldi fiatal fulladt szombaton a Balatonba Siófoknál - tájékoztatta a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata vasárnap az MTI-t.

2024. Július 13. 08:36, szombat | Kék hírek

A Balatonba fulladt egy fiatal férfi

Holttestet találtak a vízimentők a Balatonban, Révfülöpön pénteken.