Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2013. December 05. 19:01, csütörtök | Kék hírek
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magyarországra jön, de feltételeket szab az ír gázoló

Magyarországra jön, de feltételeket szab az ír gázoló

Hajlandó Magyarországon letölteni büntetését Francis Ciarán Tobin, de feltételeket szab – jelentette be Navracsics Tibor csütörtök délben, miután lejárt az ír gázoló által korábban kért gondolkodási idő. A pontos feltételekről még nem kapott tájékoztatást az Igazságügyi Minisztérium, de még a mai napon megkezdik az egyeztetést az ír féllel – közölte a tárcavezető.

Háromszori hosszabbítás után végre úgy tűnik, hajlandó Magyarországra jönni az ír gázoló, azonban feltételeket szab. „Szerintem Tobin már jobban ismeri a magyar igazságügyet, mint én magam” – fogalmazott Navracsics Tibor, utalva Tobin korábbi kifogásaira. Hangsúlyozta, kollégái még ma elkezdik az egyeztetést az ír féllel. „Bízom benne, hogy ez nem időhúzás” - tette hozzá.

Emlékeztetett, 2014. december 1-jével letelik az az objektív határidő, amíg a gázoló halogathatja a döntést. Ezután ugyanis az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indíthat az írek ellen egy kerethatározat értelmében. Hozzátette, addig ugyan Magyarországon lezajlik egy választás, de reméli, bárki tölti is be akkor az igazságügyi miniszteri posztot, megteszi a szükséges lépéseket.

„Ez egy emberi csőd, ráadásul nagyon férfiatlan, hogy az ír férfi nem tud szembenézni tette következményeivel – válaszolt a miniszter a kamerafal mögött felsorakozó újságíróknak. Hangsúlyozta, ez nem a magyar igazságügyi politika vagy az ír partnerek kudarca.

Mint ismert, az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin 2000-ben Leányfalun halálra gázolt két gyereket. A magyar bíróság 2002-ben a távollétében három év fogházra ítélte. Tobin 2011 novemberében őrizetbe vételre jelentkezett Dublinban. Az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában elutasította el végleg a magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi azonnali szabadlábra helyezését.

Navracsics Tibor március végén jelentette be, hogy az ír férfi kész letölteni büntetését, és azt kérte, hogy Budapest garantálja, kérelme esetén Írországban folytathatja Magyarországon megkezdett büntetése letöltését.

Tobinnak korábban szeptember 30-ig kellett volna nyilatkoznia, elfogadja-e a Magyarország által nyújtott garanciát: ha megkezdi büntetését Magyarországon, a lehető legrövidebb időn belül elbírálják kérelmét, hogy hazájában folytathassa büntetése letöltését. Ezt a határidőt hosszabbították meg azóta többször.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 07:51, csütörtök | Kék hírek

ORFK: átverés a rendőrség nevében küldött sms

Átverés a rendőrség nevében küldött sms, amely többnyire be nem fizetett közigazgatási bírságról, tilosban parkolásról vagy gyorshajtásról szól - figyelmeztetett az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a police.hu oldalon szerdán.

2024. Július 16. 07:45, kedd | Kék hírek

A rendőrség szerint nem olyan aggasztóak a közállapotok Kerepes környékén, ahogy az a közösségi médiában megjelenik

Torzítják a valós képet azok a - közösségi médiában megjelent - híradások, amelyek a gödöllői HÉV vonalán az utóbbi időben kialakult közállapotokról tudósítanak

2024. Július 15. 08:01, hétfő | Kék hírek

Balatonba fulladt egy külföldi fiatal szombaton

Vizibiciklivel fürdőző külföldi fiatal fulladt szombaton a Balatonba Siófoknál - tájékoztatta a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata vasárnap az MTI-t.

2024. Július 13. 08:36, szombat | Kék hírek

A Balatonba fulladt egy fiatal férfi

Holttestet találtak a vízimentők a Balatonban, Révfülöpön pénteken.