Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Április 30. 07:00, péntek | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Május 10-én nyithatnak az üzletek Csehországban

Május 10-én nyithatnak az üzletek Csehországban

Csehországban május 10-én kinyithat az összes üzlet - tájékoztatott a csütörtöki kormánydöntésről Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter a Twitteren.

Hétfőn az üzletek nyitását május 3-ra jelezte a kormány. Petr Arenberger egészségügyi miniszter akkor elmondta: ennek feltétele, hogy az utolsó héten a százezer lakosra kivetített napi új fertőzések száma 100 alá essen. Csütörtökön ez a szám azonban még mindig 140 felett volt. Tekintettel arra, hogy Csehországban az utóbbi hetekben jelentősen csökken a koronavírus-járvány terjedése, reális a remény arra, hogy május 10-én ez a mutató már megfelel az elvárásoknak.

A kormánydöntés értelmében végül május 3-tól csak a női és a férfi fodrászatok, valamint a testápolással összefüggő további szolgáltatások nyithatnak ki. Igénybevételükhöz negatív antigén- vagy PCR koronavírustesztre lesz szükség. A már beoltottak, illetve mindazok, akik legfeljebb 90 nappal korábban gyógyultak ki a betegségből, teszt nélkül vehetik igénybe ezeket a szolgáltatásokat.

Szerdán 2480 új igazolt fertőzést regisztráltak a laboratóriumok, ami szeptember óta a legalacsonyabb napi esetszám. Az egy héttel ezelőtti adatokhoz képest a csökkenés 16 százalék. A járvány áldozatainak száma 29 213, a napi növekedés az utóbbi időben ötven körül mozog.

Míg a járványhelyzet tartósan javul, az oltási folyamat csak nagyon döcögve halad. A 10,7 millió lakosú Csehországban eddig több mint hárommillió adag vakcinát adtak be az embereknek. Mindkét dózist több mint 980 ezren kapták meg. Az oltási folyamat vakcinahiány és szervezési problémák következtében azonban nagyon lassú - állapította meg a prágai média.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.