Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. Február 17. 02:55, csütörtök | Helyi
Forrás: Hasznos Hírek

Május elsejétől teljesen megnyílik a német munkaerőpiac a magyarok előtt

Május elsejétől teljesen megnyílik a német munkaerőpiac a magyarok előtt

Tavasztól szabad a pálya a német nyelvterületen, május elsején - uniós csatlakozásunk hetedik évfordulóján - ugyanis végleg és teljesen megnyílik Ausztria és Németország munkaerőpiaca a 2004-ben csatlakozott tagállamok dolgozói előtt

A két régi EU-ország vezetői a bővítéskor féltették saját dolgozóikat és munkaerőpiacukat - elsősorban a bérdömpinghatás miatt - a cseh, az észt, a lett, a lengyel, a litván, a szlovák, a szlovén és a magyar munkavállalók rohamától, ezért csak korlátozásokkal engedélyezték külföldiek foglalkoztatását. Ez akkoriban heves vitákat szült, hiszen az Európai Unió legfontosabb intézményei közé tartozik a munkaerő szabad áramlása, ráadásul több olyan esetet is lehet találni, amely során a tagállamok jól jártak a liberalizációval.

A tiltakozások süket fülekre találtak, a nehezítések maradtak, maximálisan megengedett időtartamuk pedig hét év volt, ami 2011. május 1-én jár le, ekkortól tehát nem gördíthetnek további akadályokat a “keleti hordák” elé. (A 2007-ben csatlakozott Bulgária és Románia persze 2013 végéig még marad a kispadon, bár a nemrég bevezetett könnyített honosítási eljárással megszerezhető magyar állampolgársággal a magyar származású , ezen országokban élő állampolgárok e téren is jól járhatnak.)

A tiltás feloldása a gyakorlatban annyit jelent, hogy májustól mindenféle előzetes engedélyezés, utánajárás nélkül, a német illetve osztrák állampolgárokkal megegyező módon vállalhatunk munkát az országokban.

Jelenleg munkavállalási engedély kell

Németországban jelenleg még csak akkor adnak magyar dolgozni vágyónak munkavállalási engedélyt, ha az nem érinti hátrányosan a német munkaerőpiacot, vagyis nincs helyi munkaerő (ezt úgynevezett elsőbbségi vizsgálattal kell igazolni), illetve az új munkavállaló foglalkoztatása nem húzza le a bérszínvonalat. Vízum és tartózkodási engedély az uniós csatlakozásunk óta nem kell.

Felsőfokú végzettséggel vagy összehasonlítható kvalifikációval rendelkező szakmunkaerők foglalkoztatásához egyébként már 2009 óta nem végeznek elsőbbségi vizsgálatot - tájékoztatott a magyarországi német nagykövetség. E csoport közép- és kelet-európai EU-tagállamokból érkező tagjai ily módon akadálytalanul hozzáférhetnek a német munkaerőpiachoz.

Általában olyan foglalkoztatásokra, amelyeknek nem előfeltétele a minősített szakképzettség, nemadják meg ezt az engedélyt.

A liberalizáció Németországban mintegy 100-140 ezer új munkavállaló érkezését jelentheti évente, az ottani munkaügyi hivatal becslései szerint ennyien próbálnak majd szerencsét az országban a kelet- és közép-európai uniós tagállamokból a korlátozások feloldását követően. Szakértők szerint erre a vérfrissítésre nagy szükség is van. Egy nemrég megjelent tanulmányból ugyanis kiderül, hogy 2015-től összesen ennél jóval több, nagyjából félmillió új dolgozó kellene évente ahhoz, hogy a beáramlás ellensúlyozni tudja a kedvezőtlen demográfiai folyamatokat (vagyis az elöregedést), s elejét vehessék a növekedés, az innovációs teljesítmény és a versenyképesség katasztrofális zuhanásának.

Tavaly egyébként minden eddigi rekordot megdöntött a foglalkoztatás Németországban: 40,48 millióan voltak állásban, 212 ezerrel, azaz 0,5 százalékkal többen, mint a válságos 2009-es évben. Elemzők arra számítanak, hogy a kedvező tendencia az idén folytatódik, és a foglalkoztatottak száma elérheti a 40,8 milliót.

Ausztriában is kell a segítség

Ausztriában húszezernél nem több kelet-közép-európai munkavállaló érkezésére lehet számítani a korlátozások megszűnése után - vélte korábban az osztrák szociális miniszter.

Rudolf Hundstorfer szerint az országnak „rendezett bevándorlásra” van szüksége ahhoz, hogy megakadályozhassa a társadalom elöregedését. Az eddigi intézkedések, vagyis a nyugdíjkorhatár megemelése és a nők foglalkoztatásának elősegítése ugyanis nem bizonyultak elegendőnek.

Az osztrák foglalkoztatási szolgálat (Arbeitmarktservice – AMS) adatai szerint Burgenlandban a 13 ezer engedéllyel foglalkoztatott külföldiből jelenleg 8700 a magyar állampolgár (az összes foglalkoztatott 93 ezer körül van a tartományban). A Magyarországról érkezők többsége ingázó, vagyis az egyik országban élnek, a másikban dolgoznak. A két tagállam külön egyezményt írt alá a határ menti ingázókról. Jelenleg osztrák oldalon az AMS, Magyarországon pedig a megyei munkaügyi központok koordinálják a munkavállalást. Ennek értelmében csak az dolgozhat a szomszédos országban, akinek az állandó lakhelye valamelyik határ melletti településen van, még nem töltötte be a negyvenet és büntetlen előéletű.

A kétoldalú egyezmény mellett Ausztriában 65 hiányszakmában könnyített feltételekkel helyezkedhetnek el a magyar szakemberek. Sok fizikai munkásnak – például lakatosoknak, esztergályosoknak, ácsoknak, kőműveseknek, villanyszerelőknek – vált így könnyebbé a külföldi elhelyezkedés. Mellettük többek között még a biztosítási közvetítők, különböző technikusok, az anyagvizsgálók vagy a bérszámfejtők is szerepelnek a listában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.