Városlista
2024. szeptember 12, csütörtök - Mária

Hírek

2014. Augusztus 15. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már 16 százalékkal több földgázt tárolunk, mint tavaly ilyenkor

Már 16 százalékkal több földgázt tárolunk, mint tavaly ilyenkor

A hazai földgáztárolók téli időszakra való feltöltése lényegesen jobban áll, mint tavaly. Az egy évvel korábbit 16 százalékkal meghaladó, összesen több mint 3 000 millió köbméter betárolt földgáz áll rendelkezésre.

Június vége óta az MVM Csoport négy tárolójában a betárolt gáz mennyisége jelentősen megnőtt, a többségi állami tulajdonban levő MVM Csoport felkészült és mindent megtesz, hogy biztosítsa hazánk zavartalan földgázellátását.

A tavalyi töltöttséget jelentősen meghaladó mennyiség a stratégiai készlet megemelésének, valamint az időben elkezdett emelt ütemű betárolásnak köszönhetően áll rendelkezésre. Az orosz-ukrán konfliktus ellenére a földgázszállítás jelenleg zavartalanul zajlik, az orosz partner a hosszú távú földgázszállítási szerződésben foglaltakat, valamint az MVM Csoporttal való sikeres egyeztetések eredményeként a hazai ellátásbiztonságot jelentősen javító vállalásait továbbra is teljesíti.

Az MVM Csoport a lehetőségek kihasználásával maradéktalanul eleget tesz a Nemzeti Energia Stratégiában megfogalmazott feladatainak, a hazai lakossági és versenypiaci fogyasztók ellátásbiztonságának szavatolása érdekében. Mindennek köszönhetően jelenleg már 16 százalékkal magasabb a magyarországi tárolók töltöttségi szintje, mint tavaly ilyenkor, így több mint 3 000 millió köbméter betárolt földgáz áll a fogyasztók rendelkezésére. A hazai tárolókban tavaly ilyenkor csupán 2 580 millió köbméter állt rendelkezésre, és még a tavalyi legmagasabb érték (2 937 millió köbméter) sem érte el a jelenlegi tárolói szintet.

„Az MVM Csoport és az FGSZ Földgázszállító Zrt. is elkötelezett annak érdekében, hogy Magyarország földgázellátása a téli időszakban is zavartalanul biztosítva legyen. Figyelemmel az orosz-ukrán konfliktusra, a hazai ellátásbiztonság szintjének növelése érdekében, az MVM Csoport meglévő üzleti kapcsolatain keresztül továbbra is mindent megtesz a lehetséges szállítási útvonal-diverzifikációs lehetőségek kihasználásáért. Az MVM Csoport sikeres erőfeszítései révén a magyarországi tárolók töltöttsége már 16%-kal meghaladja a tavaly ilyenkor elért szintet” - mondta Horváth Péter az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója.

A nemzeti energetikai társaságcsoport a téli felkészülést már április hónapban megkezdte, a tulajdonában lévő Magyar Földgázkereskedő Zrt. a készletezési stratégiáját folyamatosan alakítja oly módon, hogy a téli időszakra időben rendelkezésre álljon a mostanra már állami tulajdonban levő Magyar Földgáztároló Zrt. tárolóiban a hazai fogyasztók ellátásához szükséges földgázmennyiség. Az orosz-ukrán konfliktus a gázimportra jelenleg nincs hatással, az MVM folyamatos kapcsolatban áll beszállító partnereivel és továbbra is mindent megtesz a hazai lakossági fogyasztók és vállalkozások zavartalan ellátása érdekében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

KSH: augusztusban 3,4 százalékkal nőttek az árak

2024. augusztusban az egy évvel korábbiakat átlagosan 3,4 százalékkal meghaladták, júliushoz viszonyítva átlagosan nem változtak a fogyasztói árak - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.