Városlista
2024. szeptember 12, csütörtök - Mária

Hírek

2014. Augusztus 13. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Menekültáradat hazánkban

Menekültáradat hazánkban

Magyarország rekordot döntött az elmúlt évben a migrációban. Az Európai Unióban sehol sem növekedett a menekültek száma az előző évhez képest olyan mértékben, mint hazánkban. Míg korábban átlagosan két-háromezer menedékkérelmet regisztráltak nálunk, a múlt évtől kezdve ennek a kilencszeresére, vagyis közel húszezerre nőtt a kérelmezők száma. Megdöbbentő, hogy a hazánkba érkezők közül a nagy többség illegális bevándorló - írja a Magyar Nemzet.

A legtöbb menekültstátust kérelmező személy Koszovóból, Pakisztánból, Afganisztánból, Algériából és Szíriából érkezik, de szakértők nem zárnak ki egy Ukrajna felől meginduló menekülthullámot sem. A menekültek nagy része csak tranzitországnak tekinti hazánkat Németország vagy Franciaország felé.

A migráció ugyanakkor a nemzetbiztonsági és egészségügyi kockázatok (például a fertőző betegségek megjelenése) mellett jelentős, több milliárd forintos kiadást is terhel az országra. 2012–2013-ban évente közel ötmilliárd forintot emésztett fel a menekültügy kezelése, a hazánkba érkező bevándorlók szűrése, ellátása.

A migránsok ellenőrzésében ma már ugyan hatósági jogköre van az Alkotmányvédelmi Hivatalnak és a Terrorelhárítási Központnak is, egy konfliktus miatti nagy tömegű bevándorlás esetén azonban szakértők szerint szinte lehetetlen ellenőrizni, hogy a harcoló felek kit „dobnak át” a határon. Az embercsempész bandák a jelentős profit reményében készek merénylőket vagy terroristacsoportok logisztikai háttérembereit is átvinni az európai határokon, de a nem klasszikus fedést alkalmazó kémek, a fegyver- és a drogkereskedők is könnyen átkelhetnek az országon.

Tavaly óta drasztikusan megnőtt a hazánkba érkező menekültek száma. Az Európai Unióban sehol nem volt ekkora növekedés az előző évhez képest annak ellenére, hogy az egész kontinenst érinti a probléma.

Magyarországon az elmúlt években átlagosan két-háromezer menedékkérelmet regisztráltak. Tavaly viszont a korábbi években nem tapasztalt mértékben növekedett a menedékjogi kérelmek száma, az előző évhez képest kilencszeresére, vagyis 2013-ban 18 900 menedékjogi kérelmet regisztráltak – tudta meg a lap a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

KSH: augusztusban 3,4 százalékkal nőttek az árak

2024. augusztusban az egy évvel korábbiakat átlagosan 3,4 százalékkal meghaladták, júliushoz viszonyítva átlagosan nem változtak a fogyasztói árak - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).