Városlista
2024. július 31, szerda - Oszkár

Hírek

2017. Szeptember 06. 05:00, szerda | Helyi
Forrás: Hansági Múzeum

Mesterségünk címere… területi vetélkedő

Mesterségünk címere… területi vetélkedő

A szülőföldhöz való kötődés érzése csak akkor alakul ki, ha megismerjük annak sokszínű világát. Moson vármegye kézműves ipara sokszínű volt, és bőséges tárgyi emléket hagyott az utókorra.

A ma divatos szakmák mellett nem is gondolunk a kötélverőkre, a tímárok munkájára, háttérbe szorultak a kisipari kézműves szakmák.

Az elmúlt esztendőben hagyományteremtő szándékkal hirdettük meg a város és járás felső tagozatos diákjainak a „Mesterségünk címere…” vetélkedőt. Ezúttal a célközönség a 3-4. évfolyamos diákság.

A vetélkedő tematikája egyaránt kapcsolható a szülőföldhöz, a múlttal foglalkozó olvasmányokhoz, valamint a nyelvi játékai az anyanyelv tantárgyhoz. A tananyagok feldolgozása során kapott információk megerősítést kapnak egy játékos, interaktív csapatmunkában.

A vetélkedő célja, hogy a résztvevők együtt fedezzék fel egy elmúlt világ szépségeit, életmódjának nehézségeit, minden értékét, amelyre korunk ráépülhetett. Témája kapcsolódik a városunkban hosszú időn át folyó kézművességhez, az utca nevekhez, a Szigetközben élő emberek mindennapi tevékenységéhez, és nem utolsó sorban a múzeum állandó kiállításán látható műtárgyakhoz.

A vetélkedőn háromfős csapatok vehetnek részt. A rendezvény három fordulóból áll. Az első két fordulója online/levelezős formában zajlik, mely kutatómunkára épül. Az első két forduló feladatainak megoldása közben a múzeum mesterségekhez kapcsolódó foglakozására várjuk a csapatokat, illetve az utazással nehezített intézményeket felkeressük a foglalkozásainkkal. A legjobb eredményt elért 10 csapatot várjuk a szóbeli fordulóra, ahol szakmai zsűri előtt oldják meg az újabb interaktív, játékos feladatokat.

A vetélkedő időbeosztása:

• a vetélkedőre jelentkezés: 2017. szeptember 20.
• első forduló feladatai: 2017. szeptember 25/október 25.
• második forduló feladatai: 2017. október 25/november25.
• szóbeli forduló: 2017. december 2.

A múzeumpedagógiai foglalkozások, illetve az állandó kiállítás mesterségekkel foglalkozó kiállítóterének helyszíne a Mosonvármegyei Múzeum. A szóbeli forduló az intézmény Fő utcai épületében kerül megrendezésre, a Cselley-házban.

A részvételi szándékot a muzeumpedagogia@hansagimuzeum.hu e-mail címen kérjük jelezni 2017. szeptember 20-ig.

(Fotó: Magyar Néprajzi Lexikon)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Július 31. 08:02, szerda | Sport

BL-selejtező - Kettős győzelemmel jutott tovább a Ferencváros

A Ferencváros a hazai 5-0-s sikerét követően kedden idegenben 2-1-re nyert a walesi The New Saints ellen, így kettős győzelemmel, 7-1-es összesítéssel jutott tovább a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójából.

2024. Július 31. 08:00, szerda | Sport

A férfi vízilabda-válogatott 26 év után kapott ki a spanyoloktól

A magyar férfi vízilabda-válogatott 10-7-re kikapott kedden Spanyolországtól a párizsi olimpián, a csoportkör második fordulójában.