Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Október 09. 16:46, szerda | PR

Mivel jár a bankkártya biztonsági változtatás?

Mivel jár a bankkártya biztonsági változtatás?

Az Európai Unió kártya használattal kapcsolatos szigorítása szeptember közepén lépett életbe, de idehaza csak részlegesen indultak el a változtatások. Mire számíthatunk most, és milyen lépések várhatók később?

Elég volt elveszteni a kártyánkat

Az új EU-s irányelv, a PSD2 azt célozza, hogy a bankok ügyfelei biztonságosabban használhassák a hitelkártyájukat és a bankkártyájukat. A módosítás indokolt is, mivel a visszaélésekkel szemben egyre óvatosabbaknak kell lennünk..
A bankkártyákon szerepel a tulajdonos neve és a kártya száma, hátoldalán megtalálható a biztonsági kód, és ezek felhasználásával akár már lehetővé is válhat például az online vásárlás. Igaz, sok bank a netes pénzköltést eddig is SMS-ben küldött, úgynevezett internetes kóddal engedélyezte csak, ami komolyabb védelmet adott.

Plusz egy évet kaptak a pénzintézetek

A Magyar Nemzeti Bank az úgynevezett erős ügyfélhitelesítés terén néhány változásra egy év haladékot adott a hazai bankoknak, mivel a technikai háttér nem lett kidolgozva szeptember 14-ig.
De van pár újdonság, amivel már most találkozhatunk. A bankszámlánk netes felületére - az egyenleg megnézéséhez vagy online utaláshoz - több pénzintézetnél mostantól csak SMS-ben megkapott biztonsági kóddal léphetünk be.

Mi az, ami nem változik?

Az ügyfélazonosítás új szabályozása egy esetben nem jelenik meg idehaza: az interneten történő bankkártyás fizetés szigorítását elhalasztották 12 hónappal. Azaz a fizetési felületen még nem feltétlenül kell megadnunk egy egyedi kódot - ami lehet például QR kód - szeptember 14-től.
Ellenben, ha a kártyánkkal üzletben vásárolunk, ott változást fogunk tapasztalni. Többször kellhet megadnunk majd a PIN kódunkat, például minden hatodik úgynevezett egyérintéses kártyás fizetésnél automatikusan kérheti majd a rendszer. Mindez azért jó, mert nem lehet majd illetékteleneknek 5000 forint alatti értékekben egyérintéses vásárlásokkal ‘leszívni’ a számlánkat, ami ellen ezidáig nehéz volt védekezni. A változás a betéti- és hitelkártyákat is érinti, és várhatóan fokozatosan lesz bevezetve a terminálokon.

A külföldi online kereskedésekben, de akár a hazaiakban is már találkozhatunk a „MasterCard SecureCode” elnevezéssel, ami arra utal, hogy az adott webshopban már elindult a „internetes biztonsági kód (3D Secure Code)” szolgáltatás. Ezeken a netes felületeken már csak a mobilunkra megkapott kóddal vásárolhatunk, ami csak ott, csak akkor használható.
Ha elrontjuk a kód beütését, akkor fel kell vennünk a kártya kibocsátó bankunkkal a kapcsolatot. Amíg nem sikerül feloldani a kód lezárását, addig hasonló vásárlásra nem, csak más módon használhatjuk a kártyánkat, például ATM-ből való készpénz felvételre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről