Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2016. December 30. 01:00, péntek | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Mosonmagyaróvár vendéglátásának története

Mosonmagyaróvár vendéglátásának története

Sokan vagyunk úgy, hogy tennénk valamit a múltért, hogy tovább éljen a jelenben. Ilyen Ferencz Tibor könyve is, ami az egykori mosonmagyaróvári vendéglátóhelyeket mutatja be.

Mosonmagyaróvár vendéglátásának története 1900-1989 címmel jelent meg az a hiánypótló alkotás, mely megeleveníti a város régmúlt kávézós, beszélgetős délutánjainak színhelyeit.

A könyvben sok érdekességre bukkanhatunk. Például:

  • Ki emlékszik rá, hogy valaha a Szigetköz éttermet Spenótnak hívták?
  • Ki tudta, hogy a Fekete Sas vendéglőben jelent meg az országban először magyar nyelven étlap?
  • Ki gondolta volna, hogy Deák Ferenc tiszteletére is itt rendeztek 1890-ben vacsorát?
  • Vagy éppen azt, hogy Bethlen Gábor is itt rendezte be főhadiszállását 1619-ben?

… és még sorolhatnánk a történeteket.

Nehéz azt is elképzelni, hogy a 60-as, 70-es években akkora volt az érdeklődés az éttermek iránt, hogy folyamatosan telt házzal üzemeltek a vendéglátó egységek – élő cigányzenével és vagy ezernyi titkot ismerő pincérekkel.

Ha ezek a falak mesélni tudnának…

A kötet írója saját maga is szívesen tenne egy időutazást, leginkább a 30-as évek elején érkezne a városba. Abba az időbe, amiről nagyon sok képi anyagot is gyűjtött már. Ezek egy része szerepel is a könyvben. A közel 700 fotográfiából álló gyűjtemény azonban nem fért bele egyetlen albumba, hiszen a helytörténeti kiadvány tartalmi szerkezete szerint nem csak a régi éttermeknek állít emléket, hanem bemutatja a mai legjobb kávézós helyeket is.

id. Fegyveres Béla


Ennek ellenére mégsem érezhetjük azt, hogy ez egy bibliográfia lenne. Ferencz Tibor ugyanis nagyon sok személyes élményét is a nagyérdemű elé bocsájtja. Így olvashatunk például nagyapjáról, id. Fegyveres Béláról vagy a városban igazán elhíresült Csernák Emil főpincérről is.


A könyvet a következő helyeken lehet megvásárolni: Hansági Múzeum, Cselley Ház, Huszár Gál Városi Könyvtár, Fehér Ló Közösségi Ház, Pergamen Papírbolt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 02. 08:02, péntek | Sport

Kós Hubert aranyérmes!

Kós Hubert nyerte a 200 méteres hátúszást a párizsi olimpián, ezzel megszerezte Magyarország első aranyérmét a francia fővárosban.

2024. Augusztus 02. 08:01, péntek | Sport

A Paks kettős győzelemmel ejtette ki a Larnacát

A Paks kettős győzelemmel jutott tovább a ciprusi AEK Larnacával szemben a labdarúgó Konferencia-liga selejtezőjének második fordulójából, mivel hazai háromgólos sikerét követően csütörtökön idegenben is nyert, mégpedig 2-0-ra.