Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2017. Február 05. 10:00, vasárnap | Helyi sport
Forrás: MKCSE

Mosonmagyaróvári szemmel az új szabályokról

Mosonmagyaróvári szemmel az új szabályokról

A 2016/2017-es kézilabda idény sok újdonságot hozott. A nemzetközi szövetség által bevezetett új szabályokat már mind a játékosok, mind a szurkolók elsajátították.

Mostani írásunkban arra keressük a választ, pozitív vagy negatív változást hoztak-e az új szabályok, és hogy a változások mennyire érzékelhetőek a kispadról, illetve a pályáról.

Szemerey Zsófi, az MKC kapusa: „Én személy szerint örülök az új szabályoknak, mert ezzel pörgősebbé tették a mérkőzéseket. Nem állítják meg olyan gyakran a játékot, hiszen a játékosok sokkal kevesebbet maradnak lent a talajon, nincs szimulálás. Valamint letisztázódott a passzív játék szabálya is, amit valljunk be sok vitát generált.”

PASSZÍV JÁTÉK – 6 passz

Szabály: Az egyik legnagyobb változást a passzív játék megítélése hozza: ezentúl ugyanis, ha a játékvezető felteszi a kezét, a támadó csapatnak maximum hat passzra van lehetősége, a lövés előtt. A passzok számolása sohasem indul újra, még szabálytalanság, vagy blokkolt lövés esetén sem.

Kopecz Barbara, az MKC átlövője: „Eddig a bíró saját maga döntötte el, hogy mikor veszi el a labdát a passzív jelzés után. Most már nincs erre lehetőség, hat passz után mindképpen a másik csapat jön. Ez a változtatás igazságosabbá tette a sportág ezen részét.”

Varga József, az MKC vezetőedzője: „Az eddig eltelt időszak alapján a magyar játékvezetők felfogása egységesebb lett a passzív játék tekintetében. A hat passzos rendszer jobban követhető, jó dolog, hogy bevezették.”

Gerháth Fanni, az MKC átlövője: „Egységesebb szemléletmódot hozott a passzív játék megítélése. Az megfigyelhető, hogy a csapatok nagy része még mindig pánikol, ha meglátja a passzív jelzést. Nálunk is Józsi bá szokta mondani, hogy még hány passz van hátra, de általában igyekszünk minél hamarabb lőni. Ezen a taktikai elemen még van mit csiszolni.”

UTOLSÓ FÉL PERC

Szabály: Az utolsó fél percben a durva, szándékos szabálytalanságért kizárás jár, és a vétlen csapat büntetőt is dobhat.

Varga József: „Ezt az új szabályt viszonylag ritkán kell alkalmaznia a játékvezetőknek, csak kiegyenlített mérkőzéseken láttunk erre példát. Ezzel azokat a taktikai jellegű, durva szabálytalanságokat szeretnék kiszűrni, amikor nem a labda megszerzése, hanem az azt birtokló játékos „eltakarítása” a cél. Ráadásul ezek a szabálytalanságok sérülésveszélyesek is, így ezzel a szabállyal mindenképpen jól jártunk.”

ÁPOLÁS

Szabály: Egy másik változás, hogy nem folytathatja a mérkőzést az a játékos, akit a pályán kell ápolni. Neki a labdarúgáshoz hasonlóan el kell hagynia a játékteret, és csapat következő három támadásánál nem is léphet pályára. Kivételt képez ez alól, ha a kapust dobják fejbe, és őt kell ápolni, valamint azok az esetek is, amikor a szabálytalankodó játékos sárga lapot, vagy kettő perces kiállítást kap. Ilyenkor az ápolásra szoruló játékosnak nem kell elhagynia a pályát.

Gerháth Fanni: „Valamilyen szinten kiszűrte a szimulálásokat ez a szabály, de nem mindig igazságos. Mi is láttunk már olyat - például a 2016-os junior világbajnokságon – hogy valakinek egy ütközés után tényleg komoly fájdalmai voltak, de mivel nem történt semmilyen szankció, ezért el kellett hagynia a pályát, és nem is jöhetett vissza.”

Varga József: „Annak mindenképpen véget kellett vetni, ami más sportágakra jellemző, hogy egy vélt szabálytalanság után nyolcat pörgök, majd futok tovább. Szerintem ez a szabály jót tett a mérkőzéseknek, mert kevesebb lett a szimulálás.”

MEGKÜLÖNBÖZTETŐ MEZ

Szabály: Július elsejétől nem kötelező a megkülönböztető mez, annak a játékosnak, aki a kapus helyett beugrik támadásban. Igaz, ebben az esetben senki sem léphet be a hatoson belülre, hogy védjen. Ha mégis megteszi ezt valaki, akkor az ellenfél büntetőt dobhat.

Wéninger Alexa, az MKC kapusa: „Szerintem ez a szabály gyorsította a játékot. Így bárki lefuthat a pályáról, és a helyére mehet vissza a kapus. Sok olyan példát láthatunk, hogy nem jön össze a támadás, és üres kapus gól születik. Ez benne van a játékban.”

15 PERCES SZÜNET A FÉLIDŐK KÖZÖTT

Wéninger Alexa: „Nagyon hosszú a negyed órás szünet. A csapatok megszokták, hogy 10 percet pihenhetnek a két félidő között. Az új rendszer nekem nem tetszik annyira. Nehéz újra felvenni a ritmust és a játékból is könnyebben kizökkenünk ilyen hosszú szünet alatt.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 16:09, csütörtök | Sport

Kassa ralin járt a Jobbágy - Maricsek versenyzőpáros!

Beszélgetés Jobbágy Ákos autóversenyzővel a 50. Garrett Rally Košice 2024 után.

2024. Augusztus 01. 07:55, csütörtök | Kék hírek

Négyszáznál több gyorshajtót fogtak a rendőrök az Árpád hídon két hét alatt

Több mint 400 gyorshajtót fogtak a rendőrök az Árpád hídon két hét alatt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Augusztus 01. 07:52, csütörtök | Kék hírek

Keresőmunkára kiképezhető kutyákat vásárol a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ismét keresőmunkára kiképezhető kutyákat vásárol.