Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Február 22. 08:59, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Mosonmagyaróváron a magasból mentő: modern tűzoltóautó szolgálja a kistérséget

Mosonmagyaróváron a magasból mentő: modern tűzoltóautó szolgálja a kistérséget

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság visszatekintő évértékelő, és az idei esztendő fő feladatait meghatározó értekezlete keretében adták át február elején Budapesten azt az öt magasból mentő tűzoltóautót, illetve egy t

Beszédében a mosonmagyaróvári parancsnok kijelentette, különösen jó érzés ilyenkor megszólalni, hisz az elmúlt néhány hétben a tűzoltókról megjelenő médiahírek szinte már azt sugallták, hogy ők mindennel elégedetlenek, nekik semmi nem jó. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik a szakmai koncepció kidolgozása során napirenden tartották a speciális felszerelések beszerzésének fontosságát. Az alkalom jelentőségére saját példát hozva elmesélte, hogy a mosonmagyaróvári lánglovagok az elmúlt években gyakran elszoruló torokkal léptek be a laktanyába, amikor látták, hogy öreg létrájukat szakértő szemek vizslatják a váltásoknál, megkísérelve a szinte lehetetlent: életet lehelni az immáron 31éves gépjárműbe. Most viszont elfeledhetik ezt az érzést, s már csak ezért is gondos gazdái lesznek az új, 37 méteres Iveco-Magirus típusú járművüknek. Az ígéret megtartásával tartoznak Mosonmagyaróvár és kistérsége polgárainak, és a város önkormányzatának, mely a beszerzéshez szükséges önrész java részét biztosította.

Az új jármű kulcsait Szabó Miklós polgármester és Sallai Péter együtt vették át Varga Zoltán önkormányzati minisztertől. Az autó egy sikeres pályázat révén kerülhetett végre Mosonmagyaróvárra - a 20 százaléknyi önrész pénzügyi hátterét a város meghatározó nagyságrendű szerepvállalása mellett a kistérség önkormányzatai adták össze. A 160 milliós nagytudású gépezetre számos feladat vár, hiszen a parancsnokság illetékességi területén élő emberek száma megközelíti a 74 ezret. Az ország nyugati kapujaként is emlegetett terület sajátosságai a nagy forgalmú közúti és vasúti hálózat, a dinamikusan növekvő lakásállomány, a bevásárló központok, és mind több ipari, logisztikai központ letelepedése. A működési körzetben található tíz középmagas épület (kilenc lakóház és egy kórház).

Az évtizedekig szolgáló korábbi IFA DL30-as gépezetes tolólétra legnagyobb munkamagassága nem érte el a középmagas lakóépületek legfelső használati szintjét. Az onnan történő mentésekre a megyében egyedüli, 40 km-re lévő győri, 22 éves emelőkosaras, magasból mentő gépjármű volt eddig riasztható. Az Iveco-Magirus létrája 37 méterre ér el, s mindemellett jól használható majd viharkárok elhárításánál, tűzesetek távolsági felderítésénél, sőt a mentők is segítségül hívhatják, hiszen adapterére hordágyat is lehet szerelni. Szivattyúja és 50 méteres tömlői percenként 750 liter vizet képesek a kívánt helyre juttatni, a pontosságot növeli, hogy a berendezés alsó- és felső kezelőhellyel is rendelkezik. Az autó támasztó talpait úgy alakították ki, hogy a máskülönben útban lévő parkoló járművek alá betolható legyen. A mosonmagyaróvári városközpontban heteken belül gyakran feltűnik majd, hogy a tűzoltók kipróbálhassák vele a szóba jöhető létrafelállítási helyeket.

A magasból mentő ünnepélyes üzembe helyezését a tűzoltók március elejére tervezik, ahol a meghívottak maguk is kipróbálhatják majd a korszerű eszközt. Ám addig, és azután is arra kérik a térség lakóit, hogy „tűzre, vízre vigyázzanak" , vagyis legyen gondjuk a bajok megelőzésére, hogy bármilyen sokoldalú is, de az új autóval sose kelljen éles helyzetben találkozniuk.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.