Városlista
2024. augusztus 28, szerda - Ágoston

Hírek

2024. Augusztus 28. 20:07, szerda | Belföld
Forrás: MTI

NATO: a szövetségesek megújították ígéretüket Ukrajna védelmének megerősítésére

NATO: a szövetségesek megújították ígéretüket Ukrajna védelmének megerősítésére

A NATO-tagországok elítélték Oroszország \"válogatás nélküli csapásait\" Ukrajnában, és megerősítették elkötelezettségüket Ukrajna védelmének további erősítése mellett

- tájékoztatott az Észak-atlanti Szerződés Szervezete szerdán, a NATO-Ukrajna Tanács brüsszeli ülését követően.

Kiemelték, a Kijev kérésére összehívott, nagyköveti szinten tartott NATO-Ukrajna Tanács azt követően ülésezett, hogy a közelmúltban Oroszország "súlyos légicsapásokat mért" ukrán civilek és infrastruktúra ellen.

A közlemény Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt idézte, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy Ukrajna napi rendszerességgel fogja el az orosz rakétákat, számtalan életet megmentve ezzel.

"Ukrajna azon képessége azonban, hogy fenntartsa védelmét, további utánpótlást és több támogatást igényel" - fogalmazott Stoltenberg, majd arról tájékozatott, hogy a szövetségesek a tanácsülésen megerősítették a katonai segítségnyújtás fokozásáról szóló ígéretüket Ukrajna számára.

"Továbbra is el kell látnunk Ukrajnát azokkal a felszerelésekkel és hadianyagokkal, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy megvédje magát Oroszország inváziójával szemben. Ez létfontosságú ahhoz, hogy Ukrajna továbbra is harcolni tudjon" - tette hozzá a NATO-főtitkár.

A közlemény emlékeztetett: az ukrajnai háború 2022. február 24-i kezdete óta a szövetségesek példátlanul járultak hozzá Ukrajna védelméhez. A katonai szövetség júliusi csúcstalálkozóján számos tagország jelentette be, hogy további légvédelmi rendszereket küld Ukrajnába, valamint megállapodtak abban, hogy legalább 40 milliárd euró biztonsági segítséget nyújtanak a következő évben. Megállapodtak abban is, hogy összehangolják az Ukrajnának szánt biztonsági segítségnyújtást és kiképzést, valamint arról, hogy egy új NATO-parancsnokság veszi át ezeket a feladatokat, amely szeptemberben kezdi meg működését.

Címkék: nato, Ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 28. 14:10, szerda | Belföld

Független vizsgálat tárja fel a Keleti pályaudvarnál történt vonatkisiklás okait

Egy független vizsgálat tárja fel a Keleti pályaudvarnál történt vonatkisiklás okait - mondta a MÁV kinevezett vezérigazgatója szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

2024. Augusztus 28. 06:00, szerda | Belföld

Rétvári Bence: 13 millió tankönyvet osztanak ki ingyenesen az idei tanévkezdésre

Az idén csaknem 13 millió tankönyv jut el ingyenesen a köznevelésben és a szakképzésben tanuló diákokhoz a tanévkezdésre - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Budapesten.

2024. Augusztus 27. 20:00, kedd | Belföld

Állatvédelmi szakjogászképzés indul két egyetem együttműködésében

Nemzetközi jó gyakorlatokban és a fenntarthatóságban jártas állatvédelmi szakjogászok képzése kezdődik meg az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) együttműködésében