Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Július 03. 11:05, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nemzetközi siker előtt a hamisítás elleni magyar Jogjegy

Nemzetközi siker előtt a hamisítás elleni magyar Jogjegy

Magyar szakemberek, Európai Uniós pályázati forrást is felhasználva fejlesztették ki az áruk egyedi azonosítására szolgáló, ADNS (Attestation DataNet Service) eljárást. Megalkotva az iparjogvédelmi, illetve szerzői oltalom alatt álló termékek eredetiségének speciális védelmét biztosító Jogjegyet, amely hatékony eszköz lehet az idehaza is több száz milliárdos kárt okozó hamisítás elleni küzdelemben.

Miközben a magyar termékforgalom hozzávetőlegesen 10 százaléka hamisítvány, ami több száz milliárd forintnyi bevételkiesését jelent a költségvetés számára, világszerte pedig mintegy 500 milliárd euróra becsülik a termék- és védjegyhamisítás által okozott károkat. A hamisítás elleni küzdelemben, ezért is lehet fontos eszköz az Intersoft Hungary Kft. szerzői jogban és számítástechnikában jártas szakemberei által kifejlesztett ADNS (Attestation DataNet Service) eljárása és az így megszületett Jogjegy.

A projekt 293 millió forintos költségvetéséhez a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a „Vállalati innováció támogatása” című pályázati kiírás keretében 132 millió forintos uniós forrással járult hozzá. A szakemberek korábbi szabadalmának továbbfejlesztéseként, két év alatt megalkotott, kétdimenziós, QR-kód alapú Jogjegy, szabadalommal védett egyedülálló eljárás. Az árucikkek egyedi azonosításán keresztül, az iparjogvédelmi oltalom alatt álló, valamint a szerzői jogi védelemben részesülő termékek eredetiségének védelmét szolgálja. Emellett a védett termékek autentikus voltát, valamint az adott felhasználásra vonatkozó jogosítottságot ellenőrzi, igazolja.

A szolgáltatás, a kereskedelmi forgalom bármely pontján, egységesen és egyetlen eszközzel, egyszerűen ad azonnali tájékoztatást az adott termékről: a rá helyezett ADNS alapú QR-kód tartalmazza az egyedi azonosítót. Ez különböző biztonsági fokozatú etiketten szerepelhet: a legmagasabb szintű, fizikai hamisíthatatlanságot biztosít, a bankjegyek biztonsági elemeivel megegyező szintű azonosítókat tartalmaz. A kódok kiadásakor központi adatbázisban kerül rögzítésre az adott termék minden, a megrendelő által egyedileg meghatározott jellemzője. Ilyen lehet a termék megnevezése, származási helye, szavatossági ideje, vizuális megjelenítése, leírása. Emellett tartalmazhat marketing célokat szolgáló elemeket, például reklámfilmet, vagy a weboldalra jutás lehetőségét is.

A központi adatbázis felelős az egyedi jogjegy azonosítók előállításáért, a termék nyomon követéséért és ellenőrzéséért. Képes minden egyes, a termék sorsát meghatározó – például a gyártást, vagy a vámolást követő –, kódleolvasásról naplóbejegyzést készíteni. Amennyiben hamis (nem kiadott) kód érkezik a lekérdezés során, ennek megfelelő hibajelzést küldi vissza. A Jogjegy alapját egy olyan azonosító kód képezi, amelynek képzési algoritmusa titkos, még az összes kiadott azonosító ismeretében is gyakorlatilag (belátható időt és számítási kapacitást feltételezve) feltörhetetlen. A kódolási algoritmus biztosítja az egyediséget és a logikai hamisíthatatlanságot. A tovább bővíthető rendszer jelenleg 1021 számú egyedi árucikket képes azonosítani: egy egymillió kötetes könyvtárban ennél kevesebb betű található. A központi ADNS adatbázisban rögzített adatokhoz az érintettek, okos telefon segítségével az Intersoft Kft. által készített, ingyenesen letölthető alkalmazás futtatásával férhetnek hozzá, a jogosultságuknak megfelelő szintig.

Az ADNS rendszer fő célja a helyszíni ellenőrzés egységes és gyors lehetőségének megteremtése, legnagyobb előnye, hogy minden jogtulajdonos számára egységes rendszert alkot. Így az ellenőrzést végző feljogosított szervek (hatóságok, jogtulajdonosok) is egyetlen mobiltávközlési eszközzel képesek az ellenőrzést pillanatokon belül elvégezni, nem kell ismerniük az egyes jogtulajdonosok sajátos és sokszor bonyolult eredetiséget igazoló rendszereit.

Az Intersoft Hungary Kft. által kifejlesztett rendszer segítségével - amelynek világszabadalmi oltalmi eljárása hamarosan megkezdődhet -, a jövedéki termékek, a hungarikumok valamint a biotermékek azonosítására, eredetvédelmére is lehetőség van. Az eljárás, a szükséges jogi előkészítés után közhitelessé is tehető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk