Városlista
2024. augusztus 10, szombat - Lörinc

Hírek

2013. Július 10. 16:19, szerda | Helyi
Forrás: Flesch Központ

Nyári Fesztivál Szent István Napok 2013 - A Program

Nyári Fesztivál Szent István Napok 2013 - A Program

Négy napra ismét a kultúráé és a szórakozásé a nemzetközi forgalmú mosonmagyaróvári Szent István Király út. Augusztus 17. és 20. között, három színpadon közel 30 produkció több mint 200 fellépő.

EXPERIDANCE, MAGNA CUM LAUDE, ÁKOS,
MIKLÓSA ERIKA ÉS A GYŐRI FILHARMONIKUSOK.

Idén negyedszer szuperprodukciókért, igazi összművészeti fesztivál hangulatért négy napra 2013-ban is lezárják a Szent István Király út mosoni részét a Mosonmagyaróvári Nyári Fesztivál - Szent István Napok alatt.
2010 óta több tízezer embert mozgatnak meg a Nyári Fesztivál Szent István Napok, 2013-ban újra tömegeket vár Mosonmagyaróvár. Kicsiknek és nagyoknak kínál programokat négy napon keresztül a rendezvénysorozat. Mosonmagyaróváron erre az időre a kultúráé, a szórakozásé a nemzetközi forgalmú Szent István Király út, a mosoni városrészben. Óriási szabadtéri koncertek és minden nap más-más színes programsorozat várja a látogatókat két színpadon.
Kiállítások, filmvetítések, mesterségek utcája, gyermekprogramok, kirakodóvásár, street art bemutató, ételek-italok finomságok.
Tánc, színház, varázslat a nyitónapon.

A fesztivál első fellépője a kisszínpadon augusztus 17-én 19 órától Ferenczi György és a Rackajam, majd 21 órától az ExperiDance Tánckara bemutatja Román Sándor koreográfiáját a Nagyidai cigányok c. előadást a nagyszínpadon, az együttes ars poeticája szerint kevés olyan sokarcú kifejezési forma létezik, mint a mozgás, a tánc. Amióta emberek élnek, azóta létezik tánc a földön. A tánc és az ember egymástól elválaszthatatlanok. Nekünk, magyaroknak olyan tánchagyományaink vannak, amelyek a világon mindenhol híressé és kedveltté váltak, ismertté tették országunkat. Ezalatt több generáció is felnőtt, átalakult a világ, változott az emberek igénye, ízlése. A mai táncosok feladata sokkal nehezebb és összetettebb, mint elődeiké volt, hisz úgy kell megőrizniük és népszerűsíteniük a régi tánchagyományokat, hogy azok a mai emberek számára is érthetővé, élvezhetővé váljanak. Ezt a nehéz feladatot vállalta tánctársulatunk és akarjuk elérni minden produkciónkkal, mind a magyar, mind a nemzetközi nézőink előtt. 23 órától pedig a kisszínpadon a Mystery Gang koncertje zárja az első fesztiválnapot.

Ismét fúvószene napja a nyári fesztiválon.

A Fesztivál történetében kétévente rendezik meg a Fúvószene Napját, idén ez, augusztus 18-án lesz 14 órától 19 óráig. Ismét hatalmas kavalkáddal, fergeteges hangulattal, vérpezsdítő dallamokkal várja Önöket a három mosonmagyaróvári fúvószenekar – Mofém Zrt. Fúvószenekar, a Kühne Koncert Fúvószenekar, és a Mosonyi Mihály Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekar, valamint vendégeik: Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara, Musikverein Höflein (Ausztria) Fúvószenekara, Csepreg Város Fúvószenekara, Bopfingen Város Fúvószenekara / Németország/. Ezen az estén 18 óra 30 perctől Majoros Ági Bábszínháza a gyerekeknek kedveskedik a Százszorszép Bóbiska című előadással, majd a kisszínpadon fellép a Budapest Ragtime Band, akiket a nagyszínpadon a Mosonmagyaróvári Ütőegyüttes követ. A fellépésük különleges apropója, hogy a FIÓK Ifjúsági Klub által szervezett Ki Mit Tud 2013. tehetségkutató programon választotta ki őket a zsűri erre a különdíjra, melyet a Flesch Károly Nonprofit Kft. ajánlott fel.

A nagyszínpadon 18-án este a hazai fesztiválok egyik legnépszerűbb csapata a Magna Cum Laude lép fel. A kisszínpadon pedig az estét az A’La Carte Zenekar zárja.

Ákos a Szent István Napokon.

A nap szuperprodukciója este 21 órától a nagyszínpadon Ákos koncertje. A “TURNÉ 2084” nyári állomásai közül a mosonmagyaróvári koncert ingyenes lesz a nagyközönség számára. Ákos immáron második alkalommal lép fel Mosonmagyaróváron. A nagy közönségsikerrel koncertező énekes idén is különleges programmal készül: a Budapest Sportarénában tavaly év végén teltház előtt bemutatott show teljes anyagát eljátssza a Szent István Napokon.

Ezen a napon a gyerekeknek, családoknak szóló programok délután 16 órától kezdődnek a Mesebolt Bábszínház Vásártér bábtáncoltatás, vásári bábjáték és bábforgatás három részben előadásával. A gyerekeknek szóló előadások a napsütéstől védettebb helyen és időben lesznek. Az előadással párhuzamosan egészen estébe nyúlóan karikatúra rajzolás is lesz. A kisszínpadon pedig kora este fellép a Moson Big Band, akiket a ByTheWay zenekar koncertje követ. Az augusztus 19-i estét 23 órától a Balkan Fanatik koncertje zárja a kisszínpadon.

Nyáresti opera klasszikusok a zárónapon.

A fesztivál utolsó napján, a nagyszínpadon egy igazi komolyzenei szuperprodukcióra vár mindenkit, Miklósa Erika. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas koloratúrszoprán operaénekesnő koncertje 21 órától kezdődik. Ahol nyáresti opera klasszikusok csendülnek fel a Győri Filharmonikus Zenekarral, vezényel Köteles Géza. A produkcióban pedig vendégművészként Dolhai Attilát is köszönthetjük.
Augusztus 20-a számokban közel harminc mesterség bemutatását és a négynapos fesztivál zárásaként egy nagyszabású komolyzenei koncertet jelent. Reggel 9 órától este 20 óráig folyamatosan várják a programok a családokat, gyerekeket és minden érdeklődőt. A hagyományos Szent István Napi szentmise, koszorúzás és Pro Urbe Díj átadási ünnepség is a fesztivál helyszínén zajlik majd. 15 órától pedig a Kobold Zenekar nyitja a kisszínpad sokszínű és sokrétű fellépőinek sorát. Őket a megasztárból ismert Lakatos Krisztián követi, majd Orosz Zoltán – Bardóczy Attila: „Párizs ege alatt…” című francia sanzon előadása.

Kiállítások városszerte.
Három kiállítás is nyílik a fesztiválhéten: augusztus 15-én 18 órától a „330 – Mosonmagyaróvári Levéltár” c. a Fehér Ló Közösségi Házban, augusztus 16-án 17 órától a „Varga 66 – A vizes táj” című a Flesch Károly Kulturális Központban. A KLG Fotókör fotópályázatot hirdetett Dr. Nagy István polgármester ajánlásával, Mosonmagyaróvár és testvérvárosai középiskolás diákjainak a 2012-2013-as tanévre „Élhető városok” címmel. A pályázat célja, hogy új kapcsolódási területet teremtsen a testvérvárosok között, népszerűsítse a fotográfiát, mint művészeti ágat a diákok és a nagyközönség körében és, hogy megismertesse a városok rejtett és kevésbé rejtett szépségeit egymással. A beküldött több mint 150 alkotásból 30-t tekinthet meg a nagyközönség a Szent István Napokon a Fehér Ló Közösségi Házban a Magyar Fotográfia Napja rendezvénysorozatához kapcsolódóan augusztus 17-én 18 órától.
A Mosonmagyaróvári Nyári Fesztivál - Szent István Napok a város és a Szigetköz legnagyobb kulturális, szórakoztató és turisztikai attrakciója évről-évre, mely tízezreket vonz a városból, a környékbeli településekről, az ország több pontjáról és büszkén mondhatjuk, hogy határainkon túlról is. Az idei összművészeti fesztivál is ingyenes, mint az elmúlt négy évben. Azonban hagyományainkhoz híven a nyitónapi és a zárónapi nagyszínpadi előadásokra ülőhelyet biztosítunk 1000 forintos áron. A jegyek elővételben a Flesch Központ, a Tourinform jegyirodájában, és a helyszínen is megvásárolhatóak.


Találkozzunk Mosonmagyaróvár és a Szigetköz legnagyobb ingyenes összművészeti fesztiválján,
2013. augusztus 17-től - augusztus 20-ig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 10. 09:39, szombat | Életmód

Újra láthatóak lesznek barnamedvék a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Csángót és Hargitát, a két barnamedvét pénteken, a Fővárosi Állat- és Növénykert 158. születésnapján mutatják be a nagyközönségnek.

2024. Augusztus 10. 09:36, szombat | Sport

Párizs 2024 - Ezüst- és bronzérem a női kajak párosoknál

Ezüstérmet nyert a Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra kajakos páros 500 méteren a párizsi olimpián, a Pupp Noémi, Fojt Sára kettős pedig nagy izgalmak után a németekkel holtversenyben harmadik lett.