Városlista
2024. július 30, kedd - Judit

Hírek

2018. Május 26. 20:00, szombat | Helyi

Ötletek zsalugáterekhez és spalettákhoz

Ötletek zsalugáterekhez és spalettákhoz

Még néhány hét és nyár lesz. Mivel az évszakváltások napjainkban rendkívül gyorsan mennek végbe, érdemes már most átgondolni, hogy hogyan fogjuk majd otthonunkat hűteni, árnyékolni, ha beköszönt a kánikula.

A zsalugáterek és a spaletták kézenfekvő, egyszerű és gyors megoldást jelenthetnek a meleg házon kívül tartására. Mutatjuk milyen alapanyagot érdemes választani és adunk néhány tippet a barkácsoláshoz is.

A spaletta és a zsalugáter szavakat a hétköznapokban gyakran teljesen tévesen szinonimaként használják. A spaletta egy egységes fatábla, mely pontosan illeszkedik az ablakhoz, könnyedén nyitható és zárható, s védi az ablaküveget az eső és a napfény elől. A kifejezés az olasz spalla szóból ered, melynek jelentése „támasz”, „váll”, „ablakfülke”. Olaszországban több száz éve, azért kezdték használni, hogy így tartsák a meleget a házon kívül. A zsalugáter zsalukból áll össze, s lamelláinak mozgatásával szabályozhatjuk, hogy mennyi fény jusson be a házba. Nem csoda, hogy úgy a mediterrán, mint a magyar építészet előszeretettel alkalmazza mindkettőt, hiszen azon kívül, hogy remek hőszigetelőként kívül tartják úgy a meleget, mint a hideget, ideálisak hangszigeteléshez is, napközben kizárhatjuk velük a fényt, este pedig segítenek elrejtőzni a kíváncsi tekintetek elől.

A kereskedelmi forgalomban számos szín, forma és stílus áll a rendelkezésre, de ha úgy döntünk, hogy kreatív módon, mi magunk szeretnénk spalettát készíteni, akkor ezt is igazán könnyedén megtehetjük. A fenyő különböző fajtái kitűnő választási alternatívát kínálnak az elkészítéshez. A lucfenyő például lazább szerkezetű, puha fafajta, megmunkálási szempontból nagyon előnyös tulajdonságokkal bír. Ha az időjárás viszontagságaival szembeni fokozott ellenállásra van szükség, akkor a borovi fenyőből készült zsalugáter lehet a legjobb döntés. A borovi gyantatartalma magas, de ez egyenletesen eloszlik a fában. Ár-érték arányban talán ez a legkedvezőbb, de ha zsalugáterkészítésben gondolkodunk, a vörösfenyő szintén jó opció.

Egy egyszerű, mediterrán spaletta elkészítése már néhány egyszerű lépésből megvalósítható. A barkácsoláshoz fenyőlapokra, dekopírfűrészre, gyalura és diszperziós faragasztóra, a felületkezeléshez pedig lazúr festékre lesz szükség. A számunkra leginkább tetsző fenyőlapot akár online is kiválaszthatjuk és megrendelhetjük. A Káplár fatelep, a hazai piac egyik legmegbízhatóbb szereplője nagy raktárkészletéről azonnal és rugalmasan szállítja ki a terméket vásárlóinak. Az anyagok beszerzése után neki is láthatunk az elkészítésnek, ehhez a vállalat weboldalán kaphatunk bővebb információt.

A végeredmény tükrözni fogja a gondos munkát és az odafigyelést, hiszen egy – egy igényesen, szépen elkészített zsalugáter vagy spaletta nem csupán hasznos, de igazi stílust ad még egy egyszerű háznak is. Díszíti a homlokzatot, egyedi hangulatot áraszt és egyben szimbolikus jelentéssel is bír: amikor kinyitjuk, beengedjük otthonunkba a napfényt, a friss levegőt, tulajdonképpen magát az életet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Július 30. 20:11, kedd | Sport

50 ország, 50 versenyző, egy cél!

A Széchenyi István Egyetem versenyzője, Franciaországban először versenyzett OK Junior kategóriában.

2024. Július 30. 15:37, kedd | Sport

Futamgyőzelmek és értékes pontok a Histo Cup-on!

A Pannónia Ringen járt a Kermor Motorsport legénysége, és ha már ott voltak sikerrel jártak!