Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2016. December 07. 09:00, szerda | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Pillangó Mini Bölcsőde – a legmagasabb minősítéssel kezdik az évet

Pillangó Mini Bölcsőde – a legmagasabb minősítéssel kezdik az évet

2017. január 1-től új törvényi szabályozás alá kerül a bölcsődék üzemeltetése. Megyénkben elsőként kapta meg a helyi Pillangó Mini Bölcsőde az erre vonatkozó legmagasabb minősítést.

Az Országgyűlés 2015. december 15-én elfogadta a gyermekvédelmi törvény módosítását, mely 2017. január 1-jei hatályba lépéssel rendelkezik a gyermekek napközbeni ellátása – különös tekintettel a 3 éven aluli gyermekek ellátására, felügyeletére –, szabályozásának átalakításáról.

A Gyvt. módosításával 2017-től a 3 éven aluli gyermekek ellátása egy gyűjtőfogalom alá kerül, nevezetesen a bölcsődei ellátás fogalma alá.
A bölcsődei ellátás új ellátási formái a következők lesznek:
• az ún. klasszikus bölcsőde,
• a mini bölcsőde,
• a munkahelyi bölcsőde és
• a családi bölcsőde.

Az új változásokról, az átalakulásokról és az ezzel járó minőségi változásról kérdeztük a Pillangó Mini Bölcsőde vezetőjét és tulajdonosát, Gyenis Beátát.

A megyében elsőként kaptátok meg a legmagasabb minősítést, amely szerint 2017. január 1-jétől Mini Bölcsődeként üzemelhettek. Milyen konkrét követelményeknek kellett megfelelni az intézménynek, hogy ezt az elismerést megkaphassa?

A felsorolt új ellátási formák közül a mini bölcsődék felé támasztották a legmagasabb követelményeket, amelyek egyrészt személyi változásokat, másrészt tárgyi feltételek bővítését eredményezte. A képesítésekben új előírások szerepelnek. Ez azt jelenti, hogy kötelezően alkalmaznunk kell a csoportokban 1 fő felsőfokú kisgyereknevelői végzettségű gondozót, valamint 1 fő bölcsődei dajkát.

Ezek viszonylag könnyű feltételeknek tűnnek, hiszen csak meg kell találni és fel kell venni a megfelelő személyeket. Ám ha belegondolunk, hogy pl. bölcsődei dajkai képesítés, mint hivatalos képzés csak 2017. szeptemberében fog indulni, akkor látható, hogy okozott ez is némi fejfájást.

Úgy gondolom, hogy ez a törvényi módosítás kissé elhamarkodott és talán nem is teljesen átgondolt volt.

A tárgyi feltételek is nagyon szoros követelményt állítottak. Itt például többek között biztosítani kell:
• a szülői akadálymentes wc-t,
• a teraszt,
• az előteret,
• a mosdót,
• a tálalókonyhát,
• a hulladéklerakót,
• a vízpermetezőt az udvaron,
• és külön játszóteret a kicsiknek.

Mindezek hiánya miatt sok helyen megszűnhetnek az eddig üzemeltetett bölcsődék, hiszen a támogatás is megszűnik, ha nem megfelelő jogszabályi keretek között működnek ezek az intézmények.

Azt már említetted, hogy véleményed szerint további átgondolásra javasolt lett volna a megalkotott törvény. De mennyire szükségesek ezek a feltételek?

A kicsik szempontjából természetesen mindenképpen javasolt, hogy minél jobb és élhetőbb körülmények között tudjanak fejlődni életük egyik legaktívabb szakaszában. Mi is ezért dolgozunk, amióta megnyitottunk.

De azt is tudni kell, hogy minden 10.000 fő feletti településen kötelező bölcsődét üzemeltetni az önkormányzatoknak, nagyjából ugyanezekkel a feltételekkel. 10.000 fő alatt pedig akkor, ha

• legalább 5 család kéri az ellátás biztosítását
• vagy 40 főnél több a bölcsődei korú gyermek a településen.
S ha még a személyi és tárgyi feltételek adottak is, ott a fenntartás adja az igazi feladatokat.

Mit jelent a minősítés a Pillangó Mini Bölcsőde számára?

Először is büszkeséggel tölt el bennünket. Mind a bölcsődei, mind pedig az óvodai ellátásokra szigorú követelmények vonatkoznak. De igyekszünk mindig inkább túlteljesíteni, mint alatta.

Ami számunkra új dolgot jelent majd, az inkább a nagyobb adminisztrációs teher, hiszen január 1-jétől külön intézményként, külön adószámmal üzemelünk majd. És módosítások lesznek a napi munkateendők beszámolóiban is.

Továbbá alkalmazkodnunk kell a Bölcsődei Nevelés Országos Alapprogramhoz, ami már rég túlmutat egy egyszerű gyermek felügyeleten, szakmai-nevelési program alapján dolgozunk.

Végül, de nem utolsó sorban van egy igazán nagy változás a munkáltatók felé. Mi is az?

Így van! 2017. január 1-jétől bármely munkáltató adómentes cafeteria formájában kifizetheti munkavállalója felé a bölcsődei teljes ellátást! Ez mindenképpen jó a munkáltatóknak, hiszen költségként el tudják számolni, így az adott munkavállaló hamarabb visszakerülhet a napi tevékenységébe. Jó a szülőknek, mert egyrészt ingyen biztosítva lesz a bölcsődei ellátás és tudják, hogy itt biztosan minőségi szolgáltatásban részesül a gyermekük. Amolyan nyer-nyer helyzet.

Nagyon érdemes elgondolkodni rajta és minél előbb igénybe venni a lehetőséget, mert a befogadható helyek folyamatosan fogynak!

Elérhetőségek:

E-mail: info@pillangoovoda.hu

Web: www.pillangoovoda.hu

Tel.: 0630 4001465

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 02. 08:02, péntek | Sport

Kós Hubert aranyérmes!

Kós Hubert nyerte a 200 méteres hátúszást a párizsi olimpián, ezzel megszerezte Magyarország első aranyérmét a francia fővárosban.

2024. Augusztus 02. 08:01, péntek | Sport

A Paks kettős győzelemmel ejtette ki a Larnacát

A Paks kettős győzelemmel jutott tovább a ciprusi AEK Larnacával szemben a labdarúgó Konferencia-liga selejtezőjének második fordulójából, mivel hazai háromgólos sikerét követően csütörtökön idegenben is nyert, mégpedig 2-0-ra.