Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 30. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

V. Németh Zsolt: egyre több lesz a termelői piac az országban

V. Németh Zsolt: egyre több lesz a termelői piac az országban

Hétről-hétre bővül a termelői piacok száma az országban, mivel ezek megnyitását egyszerűsítette a kormány, már csak be kell jelenteni a piacnyitás szándékát - mondta V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken az MTI-nek.

Az államtitkár minderről azt követően beszélt, hogy hivatalosan is megnyitotta a termelői piacot a Vidékfejlesztési Minisztérium épületének árkádjai alatt, szemben az Országházzal. A Vidék Mustra elnevezésű piac a tervek szerint késő őszig tart majd nyitva reggel 8-tól este 6 óráig péntekenként.
Az államtitkár közölte, a termelői piacok népszerűsítésére, működésük támogatására mintegy 7-8 millió forint forrást biztosítanak annak érdekében, hogy a termelők közvetlenül adhassák el árujukat a fogyasztóknak.
Az államtitkár azt nem tudta megbecsülni, hogy jelenleg hány termelői piac működik az országban, de azt határozottan állította, hogy számuk folyamatosan gyarapszik. Jelezte: szeretnék elérni, hogy a vidéki városok főterein is nyíljanak a budapesti Kossuth térihez hasonló termelői elárusító helyek.
Hozzátette: a termelői piacokon értékesített áruk minőségét, fogyaszthatóságát a termelő és a fogyasztó között kialakult bizalmon túl továbbra is az élelmiszerlánc felügyeletért felelős hatóság garantálja.
Konrád Istvánné, a Magyar Piacszövetkezet elnöke az MTI-nek azt hangsúlyozta, hogy a termelői piacok létrehozását a kormány és a VM ösztönözte a közbeszerzési törvény megváltoztatásával. Ez ugyanis lehetővé tette, hogy a helyi termelők közvetlenül értékesíthessék termékeiket a közétkeztetésben. Ezt követően jöttek létre az első termelői piacok, amelyek révén lerövidülhet az értékesítési lánc, a termelő és a fogyasztó közvetlen kapcsolatba kerül egymással.
Budapesten, a Kossuth téren megnyílt termelői piacon most mintegy félszáz termelő kínálja portékáit az érdeklődőknek, akik már a hivatalos megnyitó előtt is vettek egyebek mellett zöldséget, kenyeret, mézet, szörpöt, lekvárt és különféle kolbászokat is. A Vidék Mustrát a vidékfejlesztési tárca mellett a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ), a G-Mentor Kft. és a Média-Center szervezi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során