Városlista
2024. szeptember 12, csütörtök - Mária

Hírek

2014. Augusztus 11. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Várhatóan tíz éven belül megtérül a városligeti fejlesztés

Várhatóan tíz éven belül megtérül a városligeti fejlesztés

Várhatóan tíz éven belül megtérül majd a Városliget átfogó megújítását és fejlesztését szolgáló Liget Budapest Projekt megvalósítási költsége, a projekt 2018-as befejezését követően, 2028-ra a fejlesztés által generált bevételek már kiegyenlítik annak teljes bekerülési költségét – írja a Magyar Hírlap a KPMG Tanácsadó Kft. által készített hatástanulmányra hivatkozva.

A Városliget komplex fejlesztését és megújítását célzó Liget Budapest projekt keretében öt új múzeum kap helyet a Városligetben. A KPMG megállapította, hogy a tervek szerint a beruházás során épülő új múzeumok kivitelezése 2016-ban indul, és az épületek 2018. március 15-ig nyitják meg majd kapuikat. A múzeumok építésének költsége a tervek szerint 75 milliárd forint, míg a Városliget komplex megújítása és fejlesztése, az új múzeumi negyedet is beleértve, mindösszesen 150 milliárd forint.

A következő szempontokat vizsgálták: közvetlen hatások (vendéglátó-ipari, turisztikai), közvetett hatások (vendéglátók beszállítóinak megnövekedett forgalma), adóbevételek (már az építési fázisban 36,7 milliárd forint), munkahelyteremtés valamint egyéb, nem számszerűsíthető vonatkozások, mint például az országimázs változása.

A hatástanulmány részletesen foglalkozik a kereslet, így a látogatószámok várható alakulásával is. A számítások szerint a fejlesztés befejezését követő évben, azaz 2019-ben a Ligetben található intézmények látogatóinak száma a mostani négymillió főről 5,9 millió főre emelkedhet, és várhatóan a negyedik évben évi 6,2 millió főben stabilizálódik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

KSH: augusztusban 3,4 százalékkal nőttek az árak

2024. augusztusban az egy évvel korábbiakat átlagosan 3,4 százalékkal meghaladták, júliushoz viszonyítva átlagosan nem változtak a fogyasztói árak - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).