Városlista
2024. szeptember 6, péntek - Zakariás

Hírek

2015. Július 23. 07:22, csütörtök | Belföld
Forrás: OGYÉI

Vényköteles lett az Erigon szirup!

Vényköteles lett az Erigon szirup!

Szigorodtak a kodeintartalmú készítmények felhasználási feltételei.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet 2015. július 9-én hozott határozatában úgy döntött, hogy az esetleges súlyos mellékhatások miatt a 12 évesnél fiatalabb gyermekek esetében a kodein a jövőben nem alkalmazható köhögés és megfázás kezelésére, a 12 és 18 év közötti serdülők körében pedig csak akkor javasolható, ha nem áll fenn a légzésfunkció romlásával járó légzőszervi betegség. A jövőben a kodeintartalmú készítmények kizárólag vényre kaphatók a magyarországi patikákban.
Az intézkedésre azért volt szükség, mert a kodein egy olyan opioid gyógyszer, amely a szervezetben morfinná alakul át. Kodein hatása a szervezetre egyénenként változó. Bizonyos emberek szervezetében a normálisnál gyorsabban zajlik le a kodein morfinná alakulása, így a morfin relatíve magas szérumkoncentrációt érhet el, ami súlyos mellékhatásokhoz – például légzési nehézséghez – vezethet.

A mellékhatásokat monitorozó szakmai szervezet szakértői azon a véleményen voltak, hogy bár a morfin által kiváltott mellékhatás minden életkorú betegnél előfordulhat, a 12 év alatti gyermekek esetében a kodein morfinná alakulása még inkább változó és kiszámíthatatlan módon megy végbe, ami ezt a korosztályt az ilyen mellékhatások különös kockázatának teszi ki.
Ezek alapján, a köhögés és megfázás kezelésére használt kodeintartalmú gyógyszereket a 12 év alatti gyermekeknél nem szabad, a 12 és 18 év közötti, légzési problémáktól szenvedő serdülők esetében pedig nem javasolt alkalmazni.Az OGYÉI felhívja a figyelmet arra is, hogy a szoptató anyák sem szedhetnek kodeint, ugyanis a szer árthat a babának, mivel kiválasztódik az anyatejbe.
A gyógyszerügyi hatóság szakemberei arra kérik a szülőket és gondozókat, ha a következő tünetek bármelyikét tapasztalják egy olyan betegnél, aki kodeint kapott, szüneteltessék, állítsák le a gyógyszer adását, és forduljanak azonnal orvoshoz: lassú vagy felületes légzés, zavartság, álmosság, szűk pupillák, hányinger vagy hányás, székrekedés és étvágytalanság.

Érintett készítmények:

- Coderetta N: a terméket kivezetik a magyarországi piacról
- Coderit N: eddig is vényköteles volt, most szigorítják alkalmazási előírását és betegtájékoztatóját. A termék egyébként jelenleg nem kapható (tartós átmeneti hiányt jelentettek a gyártói)
- Erigon szirup: a korábban vény nélkül kapható gyermekeknek való köhögéscsillapító július közepétől csak receptre váltható ki, alkalmazási előírása, betegtájékoztatója módosul
-A Panadol Ultra kemény kapszulát, Panadol Ultra pezsgőtablettát, Panadol Ultra tablettát is érinti a szigorítás, ám ez a három termék hazánkban nem kapható a patikákban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 06. 08:29, péntek | Belföld

Matolcsy György: teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon

Teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon; 2021 és 2024 között az úttévesztés miatt veszélybe került lényegében minden, a 2010-es években elért eredmény, és veszélybe került a 2030-ig kitűzött célok elérése

2024. Szeptember 06. 08:27, péntek | Belföld

Nagy Márton a világ vezető akkumulátor újrahasznosítóinak vezetőivel tárgyalt Kínában

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pekingi látogatásának egyik kiemelt célja az akkumulátor újrahasznosító technológiával rendelkező kínai vállalatok megismerése és lehetséges magyarországi befektetéseik megvizsgálása.

2024. Szeptember 06. 08:19, péntek | Belföld

Erdőtűz Vasban - Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók Vas vármegyében, ahol Csönge térségében csütörtökön előbb az aljnövényzet, illetve a bozótos kapott lángra.

2024. Szeptember 06. 08:18, péntek | Belföld

Megérkezett a kecskeméti repülőbázisra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép

Megérkezett a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisára, Kecskemétre csütörtökön az első magyar KC-390 Millennium katonai szállítórepülőgép.