Városlista
2024. augusztus 11, vasárnap - Zsuzsanna

Hírek

2013. Május 08. 00:00, szerda | Helyi
Forrás: Goodwill PR

Vizuális alkotásokkal a gyermekjogokért

Vizuális alkotásokkal a gyermekjogokért

Gyerekrajzok és egyéb innovatív vizuális alkotások a gyerekek jogairól
– megdöbbentő és elgondolkodtató művek, amelyek gyermekeket és felnőtteket egyaránt további gondolkodásra ösztönöznek.

A sikeres nemzetközi projekt műveiből összeállított kiállítás még nem járt minden, a projektben résztvevő iskolában, Győrbe mégis soron kívül eljutott.


A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara épületében 2013. május 6-án délután nyílt kiállítás a rendkívüli alkotásokból. A tárlatot dr. Aáry-Tamás Lajos, oktatási ombudsman nyitotta meg, a projekt érdekes mozzanatait 2 benne résztvevő tanár (Vágvölgyi András - Művészeti Szakközépiskola, Szombathely és Szücsy Róbert - Handler Nándor Szakképző Iskola, Sopron) elevenítették fel, kiállított alkotását két alkotó diák, Zubor Kata, a szombathelyi Művészeti Szakközépiskola 11. évfolyamos tanulója és Kovács Judit Tamara, a soproni Handler Nándor Szakképző Iskola 13. évfolyamos tanulója mutatta be.


Először került ki az oktatási-kulturális közegből és vált a civil szektor mellett az üzleti élet szereplői számára is láthatóvá Győrben a Kereskedelmi és Iparkamara épületében a Kanadai Nagykövetség, az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala és a Vizuális Világ Alapítvány által az iskoláskorúak gyermekjogokkal kapcsolatos ismereteinek elmélyítése céljából indított programsorozat keretében készült alkotásokból létrehozott vándorkiállítás.

További képek megtekinthetők Képgalériánkban!

A program 2012. február 20-án Képes gyermekjogok (Rights of the Child in Images) címmel indult Magyarország tíz, egymástól jelentősen eltérő jellegű iskolája számára. A nyitókiállításra november 24-én, a Millenárison került sor, Tamara Guttman Kanada nagykövete, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, Dr. Aáry Tamás Lajos az Oktatási Jogok Biztosa, Kozák Zsuzsanna, a Vizuális Világ Alapítvány vezetője, valamint a projektben résztvevő tanárok és gyermekek részvételével.
A program azért volt sikeres, mert médiapedagógiai módszerekre épült, vizuális művészeteket, kooperatív oktatási módszereket és közösségi médiát alkalmazott úgy, hogy miközben alkalmazkodott az egyes iskolák helyi igényeihez, maximálisan kiaknázta a különböző típusú képességek és tudások kínálta lehetőségeket.

Valamennyi iskolában az igazgató, egy vagy két partnertanár, és egy 10-30 fős diákcsoport vett részt a projektben, amely 2012. február 20-tól április 20-ig tartott.
A pilot program során először eljuttatták az iskolaigazgatókhoz a kezdőcsomagot, amely tartalmazta a kanadai nagykövet videóüzenetét, az Amnesty International emberi jogok oktatásához készült segédanyagát, és a részletes programleírást. A videóüzenetből kiderült, hogy a nagykövet az adott iskoláknak melyik jogot sorsolta, mellyel később dolgozniuk kellett.

Az első foglalkozás során a partnertanárok alapinformációkat adtak át az Emberi Jogok Nyilatkozatáról és a Gyermekjogi Egyezményről, illetve feladatuk volt, hogy elgondolkoztassák a diákokat annak a bizonyos jognak a mélyebb jelentéséről, érvényesüléséről, életükre gyakorolt hatásáról, mely az iskolának jutott.
Ezután a csoport minden tagja a megadott gyermekjoggal kapcsolatban készített egy képet képaláírással, szabadon választott technikával, amit a partnertanár összegyűjtött, és elektronikus formában elküldött a szervezőknek. A képekből nívós zsűri választotta ki a legértékesebb diákmunkákat, a résztvevők pedig a program Facebook oldalán szavazhattak a közönségdíjas képekre.
A projekt értékei közt a szervezők felsorolták, hogy a diákoknak lehetőségük volt az emberi illetve gyermekjogokat érzelmeken keresztül is megközelíteni. Ezen kívül olyan intézmények között indította el a kooperációt, melyek különböző jellegüknél fogva gyakran idegenkednek egymástól. Korszerűsége, témája és multikulturalitása miatt máris nemzetközi érdeklődésre tett szert a program, melynek minden résztvevője reménykedik a folytatásban.

Vándorút - Eddig itt járt a kiállítás:
2012. nov. 24.: Budapest, Millenáris (premier bemutató)
2013. január: Budapest, Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola (partneriskola)
2013. február: Szombathely, Művészeti Szakközépiskola (partneriskola)
2013. március: Kalocsa (Horváth Bálint ifjúsági polgármester, diák-zsűritag szervezésében, a Városi Galériában)

2013. május 6.: Győr, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és Pannonwork Iskolaszövetkezet

A Vizuális Világ Alapítványról
A 2004-ben létrejött közhasznú alapítvány a média kreatív és kritikus használatával kapcsolatot, párbeszédet és együttműködéseket hív életre a társadalom különböző csoportjai között. A médiaművészetek, a pszichológia és a pedagógia eszközeit kombinálja egyedi módon; célja, hogy a szociálisan, kulturálisan vagy fizikailag jelentősen különböző emberek is képesek legyenek az egymással való jó kommunikációra és hatékony együttműködésre. Gyökerei az iskolai médiaoktatásban vannak: a kritikus, értő közönség nevelését, a médiatanárok összefogását és képzését kezdetektől fogva támogatja. Saját gyártású dokumentum- és referenciafilmjei értékteremtő, szemléletformáló hatásúak.
További információ:
Kozák Zsuzsanna, a Vizuális Világ Alapítvány szakmai vezetője
kozak.zsuzsanna@v-v.hu
+36 30 371 6983


Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 10. 09:39, szombat | Életmód

Újra láthatóak lesznek barnamedvék a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Csángót és Hargitát, a két barnamedvét pénteken, a Fővárosi Állat- és Növénykert 158. születésnapján mutatják be a nagyközönségnek.

2024. Augusztus 10. 09:36, szombat | Sport

Párizs 2024 - Ezüst- és bronzérem a női kajak párosoknál

Ezüstérmet nyert a Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra kajakos páros 500 méteren a párizsi olimpián, a Pupp Noémi, Fojt Sára kettős pedig nagy izgalmak után a németekkel holtversenyben harmadik lett.