Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2022. Július 30. 09:41, szombat | Belföld
Forrás: MTI foto pixabay

Zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt országszerte figyelmeztetéseket adtak ki szombatra

Zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt országszerte figyelmeztetéseket adtak ki szombatra

Az intenzív zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt adott ki országszerte figyelmeztetéseket szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott veszélyjelzésük szerint zivatarveszély miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére másodfokú, az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Emellett öt nyugati megye - Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala és Somogy - kivételével az egész országra a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Mint kiemelték: szombaton a hajnali, reggeli óráktól nyugat felől kiterjedtebb csapadék várható, zivatarokkal, illetve helyenként (leginkább a Dunántúl északkeleti részén, a középső országrészben, Nógrád, Heves térségében) intenzívebb zivatarok is kialakulhatnak, melyekhez elsősorban felhőszakadás társulhat.
Napközben a front előterében több helyen kialakuló hevesebb zivatarok súlypontja várhatóan eleinte inkább a középső tájakra, a Duna-Tisza közére esik, majd késő délutánra, estére inkább az Alföld keleti felére és északkeletre helyeződik át. A zivatarokhoz 60-80, néhol 90 kilométer/óra feletti viharos szélroham, felhőszakadás (helyenként rövid idő alatt 20-50 milliméternyi csapadék) és (néhol nagyobb jégdarabokkal) jégeső társulhat.
Kitértek arra is, hogy az érkező hidegfront előtt a keleti országrészben még 25-26 Celsius-fok feletti középhőmérséklet várható, de délután, este az intenzív csapadékgócoknak köszönhetően mérséklődik a meleg. Így Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére még a hőség miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra.
Az előrejelzés szerint szombaton hajnalban 14 és 22 fok között alakul a hőmérséklet, az alacsonyabb értékeket a hidegre érzékeny helyeken mérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 23 és 33 fok között alakul, kelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. A keleti határvidéken 34, 35 fok sem zárható ki - írták

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.

2024. Július 23. 08:16, kedd | Belföld

Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Felhőszakadásra figyelmeztet a HungaroMet Zrt.: kedden a Duna vonalánál és attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket felhőszakadás kísérhet.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 22. 07:48, hétfő | Belföld

Trenkwalder: 13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest