Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Július 20. 15:18, szerda | Helyi

Az elmúlt 25 év legnagyobb fegyverraktárát foglalták le Rajkán

Az elmúlt 25 év legnagyobb fegyverraktárát foglalták le Rajkán

A szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, az Alsó-ausztriai Tartományi Bűnügyi Hivatal és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a közös műveletsorozatban múlt héten számos elfogást és kutatást hajtott végre.

A nemzetközi akcióval párhuzamosan Rajkán történt realizálás során a KR NNI munkatársai összesen 59 éles lőfegyvert, mintegy 45 000 lőszert, 285 tárat, valamint több mint 7,5 kg robbanószert foglaltak le.

Egy rajkai és egy mosonmagyaróvári ingatlanban is házkutatást végeztek a rendőrök, ahol 59 ezer eurót, 1,2 millió forintot, valamint két darab 11 ezer euró értékű aranyplakettet is találtak, amiket lefoglaltak. Az operatív művelet keretében, Rajka területén a készenléti rendőrség bevetési egységei ellenőrzés alá vontak egy szlovák állampolgárságú férfit, akinek autójában betárazott, éles lőfegyvert és 900 különböző kaliberű lőszert találtak a rendőrök. Az intézkedés után a Nemzeti Nyomozó Iroda bűntetőeljárást rendelt el, lőfegyver engedély nélküli megszerzésével és tartásával elkövetett lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt, a szlovák férfi és felesége ellen.

A Rajkán tartott kutatás során, az elmúlt 25 év legnagyobb fegyverraktárát találták meg a rendőrök. A 28 órán át zajló helyszíni kutatás során, 59 éles lőfegyvert, mintegy 45 000 lőszert, 285 tárat, valamint több mint 7,5 kg robbanószert, hangtompító, fegyveralkatrészek, valamint különböző kaliberű maroklőfegyvereket, gépkarabélyokat, géppisztolyokat, puskákat, mesterlövész fegyvereket is találtak. A rendőrök 2,5 kg ismeretlen eredetű robbanőszert is találtak, ami a helyszínen megsemmisítettek. A lefoglalt fegyvereket feketepiaci értéke több, mint félmilliárd forint.

A sajtótájékoztatón elhangzott, nyomozás jelenlegi szakaszában 28 lőfegyver eredetét ismerik, így nemzetközi együttműködés keretében vizsgálják a fegyverek eredetét, a gyártástól a végfelhasználásig, az FBI bevonásával.
A szlovák állampolgárságú férfit a Mosonmagyaróvári Ügyészség indítványára az illetékes bíróság július 14-én letartóztatta.
A nemzetközi összehangolt akció keretében 12 ingatlanban végeztek házkutatást, köztük Rajkán és Mosonmagyaróváron, három helyen Bécsben, valamint hét ingatlanban Szlovákiában. A házkutatások során többféle kábítószert, 300 ezer euró készpénzt, aranytéglák, luxus cikkekt, ékszereket, valamint illegálisan tartott lőfegyvereket foglaltak le. Tizenhat személyt vádoltak meg gyanúsítottként, bűnszervezet szervezése, működtetése, támogatása bűncselekmény miatt, továbbá kábítószer és pszichotróp anyag rendkívüli mértékű és súlyú előállításáért, ezek tartása és kereskedelme miatt. A gyanúsítottak 20-25 év szabadságvesztést, de akár életfogytiglant is kaphatnak.
A szervek jelenleg is vizsgálják a bűnszervezetet, ami legalább 2016 óta működött Szlovákiában és külföldön is.

Forrás: police.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.