Városlista
2024. augusztus 14, szerda - Marcell

Hírek

2012. Március 04. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Oxygen Media

Máriakálnokra költöztetik az aranymosókiállítást Mosonmagyaróvárról

Máriakálnokra költöztetik az aranymosókiállítást Mosonmagyaróvárról

Máriakálnokra költöztetik a Szigetköz hagyományos mesterségeit, a halászatot és az aranymosást bemutató kiállítást a mosonmagyaróvári várpincéből.

A mosonmagyaróvári múzeum tulajdonában lévő anyagot évekkel ezelőtt az egyetemhez tartozó várpincében állították ki. A várpince hosszú ideje zárva van, a tárlat nem látogatható, az egyetem pedig jelezte, hogy a helyiségnek más funkciót szán. Szentkuti Károly, a Hansági Múzeum igazgatója elmondta, a többcélú kistérségi társulás ülésén vetődött fel a kérdés, melyik település fogadná be a kiállítási anyagot. Noha több község vezetője jelezte, hogy tudna helyet biztosítani a bemutatónak, az elsőként jelentkező Máriakálnokra esett a választás.

A Mosonmagyaróvártól mintegy négy kilométerre fekvő község falumúzeuma szomszédságában adnak otthont a szigetközi tárlatnak - mondta Tóásóné Gáspár Emma polgármester. A faluból a második világháború után kitelepített németeknek emléket állító falumúzeumot egy ikerház egyik felében rendezték be. A másik felét az önkormányzat megvásárolta, s rendbetételét követően falai között kap helyet az egykori szigetközi emberek mindennapjairól képet adó kollekció.

A falumúzeum közel van a Boldogasszony-kápolnához, amely tradicionális búcsújáróhely, az állandó kiállítás pedig növelheti a község vonzerejét a látogatók számára - vélekedett a polgármester.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 14. 07:43, szerda | Bulvár

Folyóba zuhant és életét vesztette fényképezés közben egy 13 éves magyar fiú Norvégiában

A Bondhuselva folyóba esett és meghalt egy 13 éves magyar fiú a délnyugat-norvégiai Sunndal város mellett hétfőn, miközben fotót szeretett volna készíteni a tájról

2024. Augusztus 14. 07:42, szerda | Belföld

NGM: népszerű az otthonfelújítási program

Népszerű az otthonfelújítási program, a kormány folyamatosan vizsgálja, hogyan teheti még egyszerűbbé a pályázati folyamatot - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.